Dressyr
23 april 2020 19:41
Ridsportplus

Fem hästar på gränsen till genombrott

FramtidshoppAstrid Appels, som driver sajten Eurodressage.com, väljer ut fem dressyrhästar som hon tror kommer att slå igenom i världstoppen. Här hittar du hennes nya favoriter.

Fem hästar på gränsen till genombrott
Total U.S. och UNO Don Olympic är två dressyrhästar på väg upp. Foto: Dirk Caremans/Ridehesten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

19_london_dujardin_gio_6146eurodressage
Gio och Charlotte Dujardin. Foto: Eurodressage.com

1. Gio

KWPN val f -11, fux 162 cm, e Apache u Zenzi e Tango-Fair Play, upp H J de Jong. Ryttare: Charlotte Dujardin

Om jag skulle satsa mina pengar på ett framtidslöfte, skulle hela potten sättas på Charlotte Dujardins nya häst Gio. Jag går till och med så långt som att säga att Gio blir den häst som Charlotte väljer att rida när det blir dags för OS, i stället för Mount St John Freestyle. Vi får naturligtvis vänta och se vad domarna tycker om Gio när tävlandet återupptas. Jag baserar min åsikt på vad jag såg vid en clinic på Olympia i december 2019, där hästen visade sig behärska Grand Prix-rörelserna till fullo. Gio, som Charlotte kärleksfullt kallar för Pumpkin, hade samma fina siluett och var lika atletisk med stor potential och närvaro, som hennes dubbla OS-mästare Valegro. Ekipaget vann det brittiska mästerskapet i Intermediaire II i september och fick 79,56% vid sin nationella Grand Prix-debut i Addington i januari.

Gio är en 9-årig KWPN-valack, som Charlotte upptäckte som 5-åring vid en clinic i Kalifornien 2016. Han reds och ägdes då av den 25-åriga fransk-kroatiskan Amelie Kovac, som gick med på att sälja honom om han skulle ridas av Charlotte själv. Charlotte sålde senare en del av hästen till Renai Hart, en hingstägare som är baserad i Nya Zeeland.

Film på Gio:

Gal-e-kwpn19m5742
Total U.S. och Edward Gal. Foto: Dirk Caremans

2. Total U.S.

Hannover hingst f -12, svart 167 cm, e Totilas u Sondra e Sir Donnerhall I, uppf Gestüt Lewitz/Paul Schockemöhle. Ryttare: Edward Gal

Ända sedan Edward Gal skrev historia i sadeln på den legendariska svarta hingsten Totilas 2009 och 2010, har han varit en favorit hos både dressyrpubliken och domarna. Denna karismatiska ryttare fortsätter att samla höga poängsummor på de hästar som efterträtt Totilas, som Undercover och Zonik. Ryttarens stil i sadeln och det sätt han utbildar sina Grand Prix-hästar på är ständigt ett hett diskussionsämne: hur klassiskt och korrekt tränas hans hästar, i förhållande till dressyrens grundprinciper?

Edwards sponsor, vapenfabrikanten Gaston Glock, köpte den nu 8-årige, WFFS-positive hannoveranerhingsten Total U.S. efter att han vann Pavo Cup-finalen. Total U.S. är nu klar för Grand Prix, men kommer att tävla i lilla rundan i år. Vid ekipagets nationella debut i Tolbert i januari, fick Edward och Total U.S. 81,99%.
– Jag har en känsla av att han kan bli bättre än sin far, sa Edward om Total U.S. i en intervju i en nederländsk tidning.

Hästen har tre mycket bra grundgångarter, men döm själv om du tycker att han rör sig på ett klassiskt och korrekt vis. Domarna kommer säkert att gilla honom.

Film på Total U.S:

20_wellington_tarjan_candescent_2829eurodressage
Candescent och Alice Tarjan. Foto: Eurodressage.com

3. Candescent

Hannover sto f -10, svart 170 cm, e Christ u Farina e Falkenstern II, uppf Willi Helm. Ryttare: Alice Tarjan

Låt oss ta en titt över Atlanten på vad USA har att erbjuda. Om du åker till Wellington i Florida för att se på de nationella klasserna, får du ett bra grepp om de blivande stjärnekipagen. Tråkigt nog var det mycket få hästar som fick mig att spärra upp ögonen när jag var där i februari; kanske är de kvar bakom stängda dörrar, vem vet?

Men det finns en häst att hålla i minnet: det 10-åriga hannoveranerstoet Candescent, som rids av Alice Tarjan. Alice bor i New Jersey, är advokat och halvprofessionell dressyrryttare. Alice köpte Candescent som unghäst i Europa, med tanken att tävla henne i hoppning, men ekipaget kom tvåa US Developing Championship i S:t Georges 2018 och i Grand Prix 2019. Båda åren vann de USA-mästerskapet i Intermediaire II för amatörer.

Det svarta stoet rör sig kraftfullt, har kanske inte den bästa skritten, men däremot klar talang för piaff och passage. Det blir upp till Alice Tarjan att ta hand om den här talangen och föra upp stoet till internationell nivå. Hästen har förmågan – resten hänger på ryttaren.

Film på Candescent:

163300_kuo_12_d05_1903
UNO Don Olympic och Anna Zibrandtsen. Foto: Ridehesten

4. UNO Don Olympic

DWB val f -12, svart, e Blue Hors Don Olymbrio u UNO Donna Tella e Del Piero, uppf Stutteri UNO. Ryttare: Anna Zibrandtsen

Den häst som kanske mest fångade min uppmärksamhet under unghäst-VM i Ermelo i fjol var inte någon av de förväntade medaljörerna, utan Anna Zibrandtsens UNO Don Olympic.

Den nu  8-årige danska varmblodsvalacken köptes av ryttaren vid Dansk Varmblods elitauktion i Herning våren 2015 för 94 000 euro.

Ekipaget var placerat som nummer 14 i 7-årsfinalen vid unghäst-VM och har nu tävlat upp till lilla rundan. På sitt instagramkonto har Anna postat en video där Don Olympic visar piaff och passage som är mer än lovande. Han tränar också byten i varje på ett imponerande vis och i fin uppförsbacke.

Tråkigt nog har Annas topphästar Arlando och Dorado båda råkat ut för skador, så vi får hoppas att UNO Don Olympic kan fortsätta att vara frisk och stark och få ett genombrott på Grand Prix-nivå. Jag kommer att följa honom med intresse.

Länk till filmer på UNO Don Olympic

162791_abo_04__d052046
Blue Hors Znickers och Daniel Bachmann Andersen. Foto: Ridehesten

5. Blue Hors Znickers

Oldenburg hingst f -13, fux 176 cm, e Blue Hors Zack
u Rosmarie e De Niro, uppf Albert Rubly. Ryttare: Daniel Bachmann Andersen

Znickers? Vem är det, kanske du undrar. Vi känner alla till Daniel Bachmann Andersen som förstaberidare på Blue Hors i Danmark, och hans framgångar med Blue Hors Zack, Don Olymbrio och Veneziano. Men om du inte läste Ridsports intervju med Daniel för ett år sedan har du antagligen aldrig hört talas om Znickers. Han är Daniels väl bevarade hemlighet.

Znickers är en 7-årig oldenburgerhingst. ”Han är den bästa häst som jag någonsin suttit på” berättade Daniel för mig. Och vilken fantastisk häst det är! Jag har bara sett honom i piaff och passage via Facebook, men det jag såg var tillräckligt för att gör ett starkt intryck. Daniel visade också hingsten på en clinic i Luhmühlen i september 2019.

Medan D-linjen forsätter att stabilt producera hästar med kapacitet för högsta nivå inom dressyren, har KWPN-hingstar som Zack och Johnson på senare år också gjort sig kända för att lämna Grand Prix-avkommor. Daniel har redan den fantastiska Blue Hors Zepter (Oldenburg, 12 år, e BH Zack-Wolkentanz II) som ett verkligt hett järn i elden inför kommande år. Dessutom har han ett hemligt vapen i form av det 11-åriga DV-stoet Ziggi (e BH Zack-Solos Carex). Daniel blev delägare i detta nästan GP-klara sto sommaren 2019. Håll ett öga på hans sociala media-konton, för då och då får du se en glimt av framtiden där.

Film på Blue Hors Znickers:

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden