Distansritt
26 juni 2015 20:07

Fem nationer i kamp om guldet

Det är Sverige, Norge, Danmark, Finland och Estland som ska göra upp om seniormedaljerna när Nordisk-Baltiska Mästerskapet, NBM, 120 km i Kristinehamn avgörs under lördagen.

Fem nationer i kamp om guldet
Seniorlaget i distansritt som ska gulden från Norge på NBM 2015, fr v Camilla Kvarnström, Sara Henriksson, Annelie Eriksson/och Caroline Pont. Ulf Lonaes

Ungdomarna jagar guldet på 80 km men då är det bara Sverige, Norge och Estland som har tre lagekipage och kan ta dubbla guld.

Föreningen Värmlands Distansryttare har flera gånger genom åren arrangerat både mästerskap och nationell distansritt. Start, mål, alla vetgates, uppstallning och boende har de senaste åren varit på det nedlagda regementet A9 i Kristinehamn. En Värmlandskommun som också stöttar distansritten och ridsporten aktivt och i år fräschat upp start- och målområdet på regementets stora grusplan.  

Banorna går till stor del på det tidigare militära övningsområdet och skjutfältet där stora delar numera är ett populärt strövområde. Ett signum genom åren för distansritten i Kristinehamn är den 1 200 meter långa slingrande backen uppför Utsiktsberget vid Märsta till idrottsplatsen i bostadsområdet Djurgården, där många backstarka hästar avgjort med ett rejält ryck genom åren. Under NBM ska backen som extra svårighet klaras på alla sträckor vilket innebär 6 gånger!

En liten nyhet i svensk distansritt är att arrangörerna har delat in den första sträckans 36 km i fyra delar där man passerar genom start och målområdet på alla fyra  delsträckor ( 1x 4 km samt 3 x10,5 km). Det innebär en möjlighet för medhjälparna att stanna i målområdet för att serva sina ekipage och kanske slipper man en del servicebilar på småvägarna den första sträckan.

Det är 23 svenska seniorekipage av totalt 39 ekipage som slåss om det individuella guldet. I det svenska seniorlaget rider Camilla Kvarnström/Sokrates, Annelie Eriksson/King Peak, Sara Henriksson/Elopolda och Caroline Pont/Barett.
Svenska young rider-laget är Victoria Boberg/Nietoperz, Sara Åhman/Gadisha, Anna Mårgård/Shanell och Caroline Myhrman/Night Zool.

Tuffast motstånd får Sverige nog från Norge som är regerande mästare och har sju ekipage till start. Flera rutinerade distansryttare och Leonard Liesen, mycket rutinerad distansrittstränare från Belgien som coach. Toppar nog laget med två av Norges mest meriterade och rutinerade distansryttare – Tonje Danielson på svenskuppfödda Kayo och Olaug Espeli Carstensen/Yassir II. Men vi ska inte glömma outsidern lilla Estland som är den baltiska nation som satsar mest på distansritt. Bara en senior till start i år, men med tre young rider på hästarna Herr Hugo, Frank Frank och Herr Nilsson. Namnen till trots är alla uppfödda i Estland. Och i den första upplagan av NBM 2006 tog Heigo Rohtla från Estland guld på Härjedalsritten.

NBM kan följas under lördagen (start 06.00) på www.online.equipe.com  Ridsportwebben bevakar NBM på plats och referat och bilder.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 116 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-