Hoppning
4 februari 2019 11:59
Ridsportplus

Fem svårklassvinster på raken för Fecybelle: ”Inte jätteförvånad”

Under irländsk flaggMaria Gretzer har trott på Fecybelle hela tiden, och nu börjar stoet visa sin storhet. Vid helgens tävlingar i danska Aarhus blev det två 1,45-segrar med Shane Carey på ryggen. Detta var Fecybelles femte seger i svår klass på raken.
– Jag är inte jätteförvånad över hennes framgångar nu, säger Maria och berättar mer om upplägget med Shane Carey.

Fem svårklassvinster på raken för Fecybelle: ”Inte jätteförvånad”
Maria Gretzer har trott stenhårt på Fecybelle sedan första stund. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med Maria Gretzer på ryggen vann Fecybelle (KWPN sto f-10 e Carambole-Sjapoo, uppf J.W Greve) 6-årsfinalen på Falsterbo för tre år sedan. Efter det har stoet sakta men säkert klättrat uppåt i klasserna, och nu har hon visat sin talang med besked. I danska Aarhus i helgen vann Fecybelle två tvåstjärniga 1,45 med Shane Carey på ryggen. Därmed har det 9-åriga stoet tagit fem segrar i svår klass på raken.

Maria Gretzer köpte Fecybelle när stoet var 3,5 år gammal. Maria var på jakt efter en lovande unghäst och tittade på flera stycken innan hon fastnade för Fecybelle som då stod hos Magdalena Hermelin på Stall Lagerfeldt. Redan från början kändes det jättebra med Fecybelle.
– Hon hade en bra mun, fin galopp, en trevlig trav och var snygg med ett fint huvud, säger Maria.
Vid löshoppningen visade hon upp sig helt normalt, och hindren låg på max 1,15. Men sammantaget hade hon de egenskaper som Maria sökte hos en häst att vidareutveckla.
– Hon visade att hon var kvick och smart, minns Maria.

Vann 6-årsfinalen i Falsterbo

När Fecybelle sedan började hoppas uppsuttet kände Maria att det fanns väldigt mycket talang hos stoet, och att hon fått tag på en häst med det lilla extra. Vid 4-årschampionatet blev det höga poäng, som 5-åring nollade hon alla rundor i Falsterbo. Som 6-åring kvalade hon direkt till Falsterbo och där vann hon finalen med Maria på ryggen – en härlig upplevelse för Maria som placerat sig vid många finaler i Falsterbo men aldrig vunnit någon tidigare.

190203_fecybelle_rolandthunholm2
Segern med Fecybelle i Falsterbo är ett härligt minne för Maria Gretzer. Foto: Roland Thunholm

Det har under åren funnits ett flertal spekulanter på Fecybelle, och hon har mer eller mindre varit såld till utlandet vid ett tillfälle. Men av olika anledningar har hon blivit kvar hos Maria, som inte har tänkt sälja sin guldklimp för något reapris.
– Hon kostade mycket att köpa och när hon hade vunnit 6-årsfinalen dubblade jag priset, säger Maria.
Just priset är det många som backar för, och Maria har spekulanter som bjudit halva summan. Något hon tycker känns jättekonstigt.
– Jag har tagit fram så mycket hästar till svår hoppning genom åren så jag vet att det här är bra, och jag är inte jätteförvånad över hennes framgångar nu.

Behövdes starkare ben

Maria har själv ridit Fecybelle felfritt upp till 1,40, men eftersom Maria på grund av sina många uppdrag och åtaganden inte vill tävla mer än till medelsvår och inte vill åka på meeting, så började hon leta efter en ny ryttare till Fecybelle för att låta stoet hänga med i sin årgång.
– Jag ville hitta en toppryttare som bor nära, har rätt känsla och framförallt har starkare ben än vad jag har, säger Maria.

Fecybelle är en stor häst på 1,71 och det behövs rejält med ben och god ridning för att klara av att rida henne. Att ryttaren skulle bo nära kändes viktigt då Maria ville ha Fecybelle hemma för att själv trimma och hålla koll på henne. Vem som skulle rida henne kändes solklart när Maria såg Shane Carey vid en tävling i Allsvenskan förra året.
– Han bor bara en halvtimme från mig, jag gillar hans ridning och han är professionell, han kändes perfekt, säger Maria, som frågade Shane direkt på plats om han var intresserad.
– Han blev jätteglad och sa att han följt Fecybelle sedan hon var fem år.
– Ännu gladare blev han när han provade Fecybelle direkt, de hoppade lite upp till 1,15 och han gillade henne, han menade att han kunde prova lite högre på tävling sedan.

Hammarš 100801 Shane Carey, IRL och Lancero vann totalt 187 000:- i Nordic Development Tour, efter dagens tredjeplats i GP-hoppningen. Photo: Roland Thunholm Code:718 35
Shane Carey var den perfekta ryttaren för Fecybelle, här ses han med Lancero. Foto: Roland Thunholm

Tävlar för Irland

Shane Carey bor utanför Skurp med sin familj, och rider för Österlens ridklubb. Han ingick i laget som tog SM-guld i somras, men internationellt tävlar Shane Carey för Irland. Visst hade det varit roligt om Fecybelle gått under svensk flagg, men det är inte det viktigaste i sammanhanget tycker Maria.
– Shane var superintresserad direkt och han tror mycket på henne, jag får ta att hon inte blir så mycket mediabevakad här i landet.
– Istället får Fecybelle en hel del uppmärksamhet på Irland, jag får en del artiklar därifrån om Fecybelle.

Ridsport 180708 Falsterbo Horse Show Österlens Ridklubb vann Folksam Ridsportallsvenskan. Shane Carey Linnea Ericsson-Carey, ara Molvidsson Hellström, lagledarna Gitte Lindskog och Katarina Jönsson. Photo: Roland Thunholm Code: 718 35
Shane Carey ingick i Österlens Ridklubb som vann SM-guld förra året. Här ses han med lagkamraterna Linnea Ericsson-Carey, Sara Molvidsson Hellström och Andrea Persson, samt med lagledarna Gitte Lindskog och Katarina Jönsson. Foto: Roland Thunholm

Shane och Fecybelle gjorde sin första start i maj förra året. De gick snabbt upp i klasserna och vann flera 1,45 under hösten. På Elmia blev det dubbla felfria rundor i 1,50 och en tredjeplats. Strax före nyår gick Shane in som delägare i Fecybelle, och i och med det flyttade även stoet hem till familjen Carey.
– Vi har fortfarande sikte på att hon ska säljas, men nu vill Shane ta upp henne ett snäpp till. Blir det försäljning sedan är det en bonus.

Ridsport
Shane Carey och Fecybelle kom trea i 1,50 på Elmia i höstas. Arkivbild: Roland Thunholm

Fecybelle har tävlats flitigt den senaste tiden, och de fem segrarna i svår klass på raken är imponerande.
– Det är en kul grej, jag har inte haft någon som gjort det innan och jag vet inte om det är så många som gjort det, säger Maria.
Utöver tävlandet träningshoppar Shane minimalt med Fecybelle.
– Han tränar bara på små hinder, och sparar på sprången på framhoppningen, säger Maria.
Att Maria själv var sparsam med tävlandet under hästens unga år tror Maria är positivt nu när det blir fler starter för Fecybelle.
– Genom jobbet jag gjort innan har hon varit väl förberedd, och hon tar igen de få starterna nu.

Debuterar i trestjärnigt

Närmast väntar debut på trestjärnig nivå i Norge, där Fecybelle ska gå som förstahäst med Shane. Vilka tävlingar det blir därefter är Maria inte helt insatt i.
– Shane har fria händer och han har matchat Fecybelle väldigt bra, säger Maria med spänning ser fram mot ekipagets fortsatta framgångar.

Här kan du se en av Fecybelles och Shane Careys segerrundor i Aarhus:

Resultat Aarhus

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden