Fälttävlan
21 mars 2023 11:47

Femstjärnig topphäst dog i terrängen

DödsfallI helgen förlorade britten William Fox-Pitt sin femstjärniga topphäst Oratorio i terrängen. "Det finns inget lätt sätt att säga detta men det kom från ingenstans", skriver toppryttaren i ett uttalande.

Femstjärnig topphäst dog i terrängen
William Fox-Pitt och Oratorio i Badminton. Foto: Badminton Horse Trials

Fälttävlanssäsongen har börjat i sorg för britten Willam Fox-Pitt. Vid en tävling i Lincolnshire i helgen drabbades hans femstjärniga häst Oratorio av en hjärtinfarkt mellan två hinder och avled på plats. Det rapporterar Eventing Nation.

”Oratorio började dagen briljant med 23 dressyrstraff, han kändes så stabil och avslappnad”, skriver Fox-Pitt i ett gemensamt uttalande tillsammans med hästskötaren och stallchefen Jackie Potts. Efter att ha fått ett nedslag i hoppningen var det dags för terrängen, där dagen förvandlades till en tragedi.

”Han flög fram i början av terrängbanan, allt kändes fantastiskt och enkelt. Men sedan hände det värsta som kan hända – vi galopperade mot det sista hindret när han kollapsade och dog av en hjärtinfarkt”, står det i uttalandet.

”Det finns inget lätt sätt att säga detta men det kom från ingenstans. Ena sekunden kändes han fantastisk och nästa sekund var han borta. Det enda jag kan trösta mig med är att han slapp lida. Det fanns ingen indikation på att något var fel och med djur finns det alltid en osäkerhet.”

Oratorio blev 14 år gammal och var efter Fox-Pitts femstjärniga häst Oslo som vann i Pau 2011. Han började sin tävlingskarriär med Laura Collett i sadeln, innan William Fox-Pitt tog över tyglarna inför säsongen 2017. Fox-Pitt tog upp Oratorio till femstjärnig debut i Badminton 2019, där ekipaget slutade på trettonde plats. Samma år slutade de bland de 30 bästa i Pau.

Hästen ägdes av en ägargrupp ”och kommer att vara oerhört saknad”.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden