Fälttävlan
9 mars 06:24

Engagemang när banbyggare diskuterade svensk fälttävlans framtid

MöteSkillnaden på banbyggare och bandesigner och svensk fälttävlans återhämtning efter pandemin var bara några ämnen som lyftes när nyckelpersoner inom svensk fälttävlan samlades i helgen.

Engagemang när banbyggare diskuterade svensk fälttävlans framtid
Förbundskapten Fredrik Bergendorff har koll på riktningen för svensk fälttävlan. Foto: Roland Thunholm

Runt 50 personer med olika funktioner, framförallt banbyggnad, inom svensk fälttävlan samlades i småländska Örserum i helgen för att diskutera olika framtidsfrågor. Det var SvRF:s banbyggnadsgrupp och Fälttävlanskommittén som låg bakom träffen.

Ett diskussionsämne var det faktum att det ofta blir ofta fokus på de större tävlingarna men under helgen lyftes betydelsen av att hitta strategier även för lägre klasser, inte minst H100/P90 som är klasserna ekipagen gör innan de kommer ut internationellt.

Förbundskapten Fredrik Bergendorff önskar fler internationella tävlingar i Sverige, gärna på fyrstjärnig nivå.
– Att ha möjlighet att starta och kvala på internationella tävlingar i Sverige skulle vara värdefullt för många ryttare, säger han till Svenska Ridsportförbundet.

Översyn

Förbundskaptenen vill även se över vilka faktorer som är viktiga för att skapa bra ridning på terrängbanan:
– Början av banan ska vara inbjudande och skapa bra bjudning och tempo innan det blir mer tekniskt.

Att tillåta träningar ger inkomster till den som tillhandahåller banan och det finns stor efterfrågan på träningstillfällen bland svenska ryttare. Under helgens möte diskuterades vem som ansvarar för standarden på aktuell bana, hinder och underlag vid träning.

Ett arbete har startat i banbyggnadsgruppen för att se över utbildningsgång för banbyggare. Första steget är att fastställa begreppen.
– Banbyggare är en roll, designer är en behörighet, säger Anton Synnerdal som är delaktig i utvecklingsarbetet, till SvRF.

Återhämtning

Under mötet framkom det också att svensk fälttävlan håller på att återhämta sig efter pandemin och förra året var antalet starter nästan upp i samma antal som 2019, det vill säga före pandemin.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden