Sport
7 juli 2016 10:00

Fendis halvsyskon gör allt rätt i Falsterbo

Tre, nästan fyra, uppfödningar som startar i Falsterbo samma år, det är för många uppfödare en dröm. Men för Tina Pettersson-Lind är det verklighet. Att två av två möjliga dessutom kvalat till final är jätteroligt men nervöst.

Fendis halvsyskon gör allt rätt i Falsterbo
Sandra Carlsson och Vera Wang är klara för 7-årsfinal. Photo: Roland Thunholm

Tina Pettersson-Lind från Hästberga i Småland är uppfödare till Fendi, numera Fibonacci, (SWB val f 2005 e For Feeling-Corland äg Artemis Equestrian Farm LLC och Michaels & Beerbaum) som är nominerad till OS i Rio med Meredith Michaels-Beerbaum.

Fendis mamma Tarusa (e Corland) såldes dräktig med Cabachon för sex år sedan men Tina äger fortfarande tre av Fendis halvsyskon på mammans sida.

Två av dem, sjuåriga Vera Wang (e Ludwigs Champion och sexåriga fölstoet Vitra (e Careful), är klara för final Falsterbo Horse Shows 7-års- respektive 5-årschampionat. Den äldsta, 8-åriga Quicksilver (e Silverstone), hoppade  Elitallsvenskan med 0+4 fel. Alla tre ridna av Sandra Carlsson.
– Det är så roligt. De gör allt rätt än så länge och följer planen, säger Tina.

Att nästan-uppfödningen Crusader Ice (e. Cabachon), som alltså såldes i magen tillsammans med mamman, dessutom startade 5-årschampionatets första semi tillsammans med Stephanie Holmén, dock utan att ta sig till final, får ses som en bonus.

Är det någon av halvsyskonen som kan bli lika bra som Fendi/Fibonacci?
– Det är svårt att säga än så länge, det kan man bara spekulera i och det vill jag inte.

Men är det någon som är bättre än de andra?
– Nja, Sandra gillar Quicksilver, som ju är äldst, jättemycket. Det är alltid spännande att se när de blir ett år äldre om de klarar de höjda kraven men det känns inte som det är några problem för Quicksilver.

Vad är planen för de tre som du fortfarande äger, ska de säljas, fortsätta tävla eller, i stonas fall, in i avelsboxen?
– Planen är att de ska fortsätta att tävla tillsammans med Sandra. Det är så roligt att det är svårt att motstå att fortsätta och jag har ett så bra samarbetet med Sandra som jag inte vill avbryta.

– Vitra har ju redan fått ett föl, en nu tvåårig hingst (e Diamantino VDL) som är jättefin, och jag funderar på att ta ett embryo från Vera Wang nästa år så att hon kan fortsätta att tävla och samtidigt verka i aveln.

Vad tycker du om Sandra som ryttare?
– Hon är superduktig. Trygg och med en bra plan. Hon känns väldigt proffsig och har ett bra stöd omkring sig.

Vad tänker du om att du sålde mamman?
– Ja men det är klart att det var dumt men i det läget fanns det inget annat jag kunde göra. Då visste jag inte hur bra avkommor hon gav och stallet var fullt. Det är bara att gilla läget och glädjas åt de avkommar jag har kvar.

Hur kom det sig att du hela tiden betäckte Tarusa med olika hingstar?
– Jag hade en helbror till Fendi men han dog och vi visste ju inte då hur bra Fendi var, och eftersom han var rätt omöjlig som ung var det inte givet att ta samma hingst igen, snarare tvärtom. Men det verkar inte spela någon roll vilken hingst man använder till Tarusa, alla hennes avkommor blir bra.

Kommer du stå bredvid banan när Vitra och Vera Wang hoppar sina finaler?
– Absolut. Men det kommer vara så nervöst att jag nästan dör!

Till sist, hur känns det att Fendi/Fibonacci kanske får hoppa i Rio?
– Det känns fantastiskt. Jag trodde inte det kunde hända. Det är ju det varje uppfödare vill, det är därför man håller på.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden