Dressyr
27 mars 2018 20:13

Filmer ersätter FEI:s dressyrhandbok

DressyrnyttDomarna dömer bättre om de har filmer av dressyrrörelser att luta sig mot i stället för en beskrivning av utförandet. Det var ett budskap från den grupp inom FEI som arbetar med att reformera dressyrbedömningen.

Filmer ersätter FEI:s dressyrhandbok
FEI presenterade dressyrnyheter. Foto: Luril/Istock

En delrapport om dressyrbedömning var sista punkten på Internationella Ridsportförbundet FEI Sports Forum, som samlat ett par hundra delegater från ridsportvärlden. En grupp dressyrdomare och dressyrryttare har arbetat med ett nytt sätt att se på dressyrens poängsystem, där den ultimat utförda rörelsen ska belönas med 10 poäng, och poängen sedan sjunker nedåt utifrån olika brister.

Efter OS

Den nya modellen kallas Code of Points och är än så länge på arbetsstadiet, och kommer inte att införas förrän efter OS i Tokyo.
Till Code of Point ska också en ny handbok kopplas, med videor som visar hur rörelserna ska utföras, i stället för beskrivningar med ord som i dag.

− En video skulle förstärka minnesbilden av den korrekta rörelsen, sade Richard Davison, engelsk dressyrryttare som bland annat deltog i OS 2012, en av medlemmarna i dressyrarbetsgruppen.

Forskning pågår

Han talade också om den mängd information en dressyrdomare ska hantera på mycket kort tid. Domaren ska se en rörelse, värdera den, fatta ett beslut, klä beslutet i ord och samtidigt kunna ta in nästa dressyrrörelse som redan påbörjats.
− En dressyrklass kan pågå i allt från en och en halv timme till flera dagar. Vilka belägg har vi för att just 40 ekipage är ett lämpligt maxantal för en domare? Hur kan vi veta att domsluten är lika konsekventa i slutet av en klass som i början? Domarnas medvetanden påverkas av tiden på dagen, av mat, dryck, sömn, och kanske jetlag, exemplifierade Richard Davison.

Han kom sedan in på om man kan tänka sig ett datorbaserat dömande, för att göra bedömningarna mer objektiva.
− Flera andra bedömningssporter forskar i detta, och här kan vi lära av deras forskning, sade Richard Davison.

Het potatis

När publiken släpptes in för frågor tog Maria Gretzer upp tråden om att korta dressyrprogrammen.
− Jag vet att det är en het potatis, men sex minuter är väldigt långt, och i vissa program förekommer ökad trav tre gånger. De unga ryttarna som var här i går tyckte också att programmen var långa, och hade ett förslag om att ryttarna kunde bli avblåsta om de inte nått upp till en viss procent efter halva programmet. Det skulle också öka spänningen i dressyren och jag tycker att vi kan tänka utanför boxen, sade Maria Gretzer, som fick medhåll av Richard Davison.

− Jag vet inte om ryttarna skulle uppskatta att bli avblåsta mitt i programmet, men jag håller helt med om att programmen skulle kunna vara kortare. Tävlingsarrangörer vill ju att dressyrryttarna ska tävla mer, och det kanske de gör med kortare program. Sedan kan man också fråga sig om kortare program eller färre bedömningspunkter kanske skulle göra dömandet mer konsekvent, sade Richard Davison.

Alla sessionerna på FEI Sports Forum finns att se här

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden