Avelsnyheter
27 november 2018 10:39
Ridsportplus

Fina poäng för Viking Hästak i Danmark

HingstprovI våras fick han tummen ner vid det svenska bruksprovet. Men nu har svenskfödda Viking Hästak gjort ett mycket bra bruksprov i Danmark och har därmed goda chanser att bli godkänd för svensk avel till nästa säsong. "Jag gillar inte det svenska bruksprovet, men jag kan hålla med om att han inte skulle ha godkänts i våras", förklarar ägaren och uppfödaren Anders Kjellson.

Fina poäng för Viking Hästak i Danmark
Viking Hästak i samband med Breeders Trophy i höstas där det blev en tredjeplats. Linn Hörnvall har ridit hingsten till många fina resultat under året och nu har Viking gjort ett bra bruksprov i Danmark. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

  Det är fjärde gången Anders Kjellson åker med en hingst till det danska bruksprovet. Tidigare har Casanova, Kannando och Utrillo, alla med tilläggsnamnet Hästak, visats på 35-dagarsprovet.

  – Det säger sig ju självt att om man tittar på en hingst under 35 dagar är chansen mycket större att se om det är en bra häst eller inte, menar Anders Kjellson, som inte gillar det svenska korta bruksprovet.

  – Har du en häst som är spänd första dagen går den inte vidare och det kostar lika mycket att anmäla till det svenska bruksprovet under en vecka som att ha den med under 35 dagar i Danmark, förklarar Anders.

  För Anders var det självklart att anmäla Viking Hästak (f-14 e Heartbeat-Camargue) till det danska provet. Vid det svenska provet i våras fick han inte godkänt av nämnden.

  – Han klarade exteriören och hoppade jättebra första dagen. Men sedan var han så himla trött och orkade inte den sista dagen så det var inte konstigt att han inte fick godkänt då. Det är tufft för så unga hästar att bo borta, resa och prestera mycket på kort tid. Det är också en skillnad vid ett långt bruksprov. Är hästen trött får den vila den dagen och så ger man den en ny chans dagen efter i stället, förklarar Anders.

  Klarade svenska gränsen

  När det danska bruksprovet avslutades häromdagen fick Viking Hästak 836,5 poäng. Därmed klarade han den gräns som är uppsatt i Sverige – 833 poäng – för att slippa göra provet till våren. Det räcker med att han visas exteriört, veterinärbesiktigas samt deltar i den hingsttävling som arrangeras i samband med bruksprovet.

  – Vi ska absolut visa honom till våren. Däremot har jag inte bestämt om vi ska åka ner och visa honom vid den danska premieringen också. Vi får fundera om det är någon idé att få honom godkänd även i DWB, förklarar Anders.

  Viking fick bland annat höga betyg för sin ridbarhet av testryttarna vid bruksprovet i Danmark, något som inte förvånade Anders.

  – Ända sedan vi började att rida honom har man sett att han har något extra. Han har hela tiden haft lätt för sig och varit väldigt ridbar sedan första dagen, berömmer Anders.

  Anderskjellson
  Anders Kjellson har fött upp många framgångsrika hästar genom åren. Senaste stjärnan är Viking Hästak, som bland annat vann i Falsterbo. Här håller han dock i en av sina ponnyuppfödningar. Foto: Jenny Schwieler Staaf

  Framgångsrik på tävlingsbanorna

  Viking har också gjort fina resultat på tävlingsbanorna under året. Det började med vinst vid kvalitetsbedömningen i våras. Sedan vann han kvalet till Falsterbo som reds på Grevlunda för att senare vinna 4-årsfinalen i Falsterbo.

  Under hösten blev det sedan seger första dagen vid Breeders Trophy, och totalt en tredjeplats för hingsten.

  – Han var kvalad till Elmia också, men det blev alldeles för mycket för honom så den tävlingen valde vi bort. Däremot är han kvalad till Scandinavium i samband med Världscupfinalen i vår, så det ska bli roligt, förklarar Anders, som har inte mindre än tre hästar kvalade till Scandinavium-tävlingarna 2019.

  Viking Hästak är en riktig hemmaprodukt. Både mamma och mormor är födda på gården i Tingsryd. Mamma Rosali Hästak (e Camargue-Fortus Hästak), betäcktes som 3-åring och fick då Viking, innan hon sedan såldes.

  – Sedan är det roligt att han har Heartbeat som pappa. Vi tog ju in Hearbeat-sperma under många år innan han köptes till Sverige och det finns så många bra avkommor efter honom så det känns bra att ha en son efter honom, avslutar Anders Kjellson nöjt.

  Här hittar du alla resultat från bruksprovet i Danmark

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 116 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar

  Ridsport digital

  Nu från endast 39:-