Avel
8 oktober 2016 13:27

Quarton tog hem 7-årsfinalen

Det blev Yvonne Ŗsterholm och Per-Arne Perssons uppfödning Quarton som plockade hem segern i 7-årsfinalen efter en klassritt som föll Mariett Sanders i smaken. Eclectisch blev tvåa och store Locatelli trea.

Quarton tog hem 7-årsfinalen
Detta är ett radarpar av rang, Yvonne Österholm och uppfödaren Per-Arne Persson samarbetar om flera hästar och Quarton är äldst och hittills framgångsrikast. Mikael Persson

De 7-åriga hästarna bedöms enligt ett konventionellt dressyrprotokoll från programmet Prix St Georg. Vid E fanns Johan Ekenberg, Bo Åman satt vid M och Mariette Sanders van Gansewinkel satt som huvuddomare. Årets nya finalformat ger sju ekipage i finalrundan så kvalitén är hög på alla startande. 

Anna Nilsson med Rolecz (SWB e Rosevelt – Calino, uppf/äg Lena Nilsson) gick ut först och gjorde en korrekt ritt som fick lite över 67 procent.

Hingsten Frans Andreo II (SWB e Sandreo – Weltmeyer, uppf/äg Malin Isaksson) riden av Mads Hendeliowitz gjorde det svårt för sig själv genom att gnägga mitt i första halvpiruetten, de slutade på nära 69 procent.

Ebba von Essen hade inte mycket tid på sig till framridning av sin egen Dora (SWB e Don Primero – Amiral , uppf Sonja Paulsson), nyss vann hon 5-års med Macacho och nu var det start med det imponerande fuxstoet. Redan efter tre ekipage fanns det en tydlig tendens i skillnad i bedömningen. Ebba och Dora fick lite malörer i en serie men gjorde ett fint program på 68,3 procent.

Klassens internationella domare Mariette Sanders hade helt enkelt en lite annorlunda skala än sina två kollegor, precis som det brukar vara vid internationella tävlingar.

Caroline Darcourt och Sankt Erik II 1265 (SWB e  Johnson – Weltmeyer, uppf Forty Invest AB, äg Lövsta Stuteri AB) lever ganska bra på sitt fina travprogram men har hela säsongen visat två svagheter, de samlade skrittrörelserna och halvpiruetterna. Hingsten förlorar den rena takten i bakdelsvändningarna och springer igenom halvpiruetterna, vinterns övningar är klara för det vackra ekipaget som ändå landar på 68,246 procent.

Med Pernilla André Hokfelt och Rakeback VH (e Skovens Rafael – Corrado WL , uppf Västra Hoby Stuteri och Marta Hansson , äg Beneccus AB) kom det till en nivå som föll Mariette Sanders i smaken, rätt kvalité på travprogrammet och en bit in i skritten vill säga. Det blev bara lite sisådär med halvpiruetterna idag och det är otroligt dyrt, från en nivå en bit över 70 till 67,54 procent. 

Locatelli (SWB e Loredes – Rubinrot, uppf/äg Magnus Ringmark och Stefan Jansson) är som många hästar på Breeders Trophy en familjeangelägenhet. Stefan Jansson rider sin egen uppfödning mycket förtjänstfullt och glänste som många i travprogrammet. Ingen ryttare hade ännu i klassen kommit över 6,5 poäng för skrittpiruetter som nästan är svårare än ghalvpiruetter i galopp för så här unga hästar. Locatelli gjorde förhållandevis fina halvpiruetter, klarade enkelt av att trampa i staketet utan att förlora fattningen. Serierna är ännu inte jämna mellan byten till höger och vänster, det blir tid i vinter att säkra upp de till nästa säsong, totalt 69,167 och garanterat på pallen idag.

Quarton (SWB e Quaterback – Don Schufro, uppf/äg Per-Arne Persson) är en slående stilig herre, idag som alltid riden av Yvonne Österlund. Hans travaktion är bländade och här låg procenten en bra bit över 75. I skritten gick det i dörrarna bakom domarna och han förlorade lite fokus på Yvonne men höll den rena skritttakten. I galoppprogrammet fick de 8:or i mängd av Sanders och det är något att ta med sig hem och glädjas åt. Publikens värmande applåd efter den sista halten skickade den snygge iväg som skjuten ur en kanon men Yvonne bara log brett och klappade och klappade och klappade. Vilket arbete Österlund gjort med ”geniknölen” Quarton! 73,377 procent och ledning.

Det skulle krävas personbästa snudd på från Ida-Linn Lundholm och Eclectisch 1319 (KWPN e Zenon – Olivi, uppf Fam. Andeweg , äg Eriksbergs Säteri) för att ta hem segern, tystnaden sänkte sig i hallen inför deras halt. Som var snudd på perfekt. De representerade Sverige i unghäst-VM precis som Yvonne och Quarton, gick till final och har satt sig på den internationella kartan tillsammans med Silvermedaljören Fiorucci Ht. Travarbetet hade härligt flyt, den nästan svarte hingsten är vacker om en dag. Skritten har tidigare varit en akilleshäl, idag gick skrittpiruetterna bra men Sanders gav 5 för samlad skritt. Hingsten har inte samma styrka, han förlorade nästan ett år på grund av skada, och det märks i galopparbetet som inte har samma flyt som traven och det blir en del småmissar. En fin uppvisning men inte seger utan andra plats på 70,674 procent.

Resultat

Foto: MIP Media

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden