Hoppning
22 september 2023 19:01

Finalklart på unghäst-VM

Unghäst-VMLiksom i första kvalet tog det sin lilla tid innan de enorma startfälten i Lanaken var i mål i fredagens andra UVM-kval i belgiska Lanaken. Nu väntar en tävlingsfri dag innan det är dags för söndagens finaler – se hur det gick för de svenskflaggade hästarna här. Icke finalkvalade ekipage rider consolation under lördagen.

Finalklart på unghäst-VM
Orca Sit och Jonna Ekberg nollade även i andra kvalet. Foto: Pernilla Hägg

För de 5-åriga hästarna väntade återigen en bana med 12 hinder och 15 språng på 1,25-höjd. Liksom i första kvalet fanns det 235 hästar i startfältet – 67 av dem klarade banan felfritt jämfört med 110 i första kvalet.

Svenskhoppen Comme Promis Z (ZANG hingst f-18 e Comme il Faut-Clarissimo Z, uppf Claes, Elise och Jonathan Korsten, äg Anders Lidbeck Horses AB) riden av Olof Smith, Caribbean Blue (HANN hingst f-18 e Chacoon Blue-Calido I, uppf Sarah och Jan Glaubitt, äg Stall Niklas Arvidsson AB) med Niklas Arvidsson vid spakarna och Bollerup Catastrof (SWB sto f-18 e Crusader Ice-Coriall, uppf/äg Bollerups Lantbruksinsitut) riden av Örjan Larsson gjorde ytterligare varsin felfri runda och är därmed klara för söndagens final. 

Agalove AB Z/Sofia Westborg och Nulena VDL/Joel Andersson var också felfria i första 5-årskvalet men lyckades inte upprepa bravaden på fredagen. Ada Race/Dennis Johansson hade ett nedslag i första kvalet och ett tidsfel i andra kvalet.

Alla 5-åringar som är dubbelt felfria går vidare till final. Finalen rids i två faser med omhoppning och startordningen lottas.

Ingen svensk 6-åring nollade

Inte heller Domino Diamond SB Z, riden av Julia Kringstad Håkansson, lyckades upprepa första kvalets nollrunda i 6-åringarnas andra kval. 6-åringarna är den största ålderskategorin med sina 256 hästar, och fredagens utmaning bestod av en tidshoppning med 15 språng på höjden 1,35. Totalt var 53 hästar felfria på hinder i det andra kvalet jämfört med 70 i det första. Ingen av dem gick under svensk flagg.

De 30 bästa 6-åringarna går till finalen som rids i två faser med omhoppning. Omvänd startordning gäller.

Orca Sit felfri igen

7-årsklassen reds över 1,40-hinder med 16 språng i en tidshoppning där 195 hästar kom till start. 63 hästar gick felfritt, en av dem var svenskflaggade Orca Sit Z (ZANG val f-16 e Organo Sitte-Quick Amour, uppf Schott Reimo, äg Ragnar Bjurfors AB) med Jonna Ekberg i sadeln som även nollade i första kvalet. Lyandro MDB/Marcus Westergren och Quizano VDL/Magnus Österlund nollade också i första kvalet, men lyckades inte lika bra i andra kvalet.

Även bland 7-åringarna går de 30 bästa till finalen som rids i två faser med omhoppning. Omvänd startordning gäller.

Icke finalkvalade ekipage rider consolation under lördagen.

Start- och resultatlistor

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden