Världen
7 april 2020 11:44

Finsk pararyttares liv skildras i ny film

FörebildI mars hade den finska filmen Aika Jonka Sain premiär, en film som baseras på ryttaren Jaana Kivimäkis liv - ett liv som plötsligt förändras på grund av en dramatisk olycka. Genom filmen hoppas Kivimäki kunna inspirera andra till att inte ge upp i en tuff situation.

Finsk pararyttares liv skildras i ny film
Ryttaren Jaana Kivimäkis liv skildras i en ny film. Foto: Skärmdump från filmen Aika Jonka Sain.

Jaana Kivimäki var hoppryttare när allt förändrades i en olycka 2004. På väg till en tävling hördes oljud från hästlastbilen, så Kivimäki stannade för att se vad som var fel – och fick lastbilens baklem över sig. Den 500 kilo tunga lastbilsdelen landade på Kivimäkis underkropp, och krossade två ryggkotor samt skadade ryggmärgen. Sedan dess sitter hon i rullstol, förlamad från midjan.

Filmen Aika Jonka Sain, på svenska översatt till ”Den tid jag fick”, skildrar Kivimäkis liv före och efter olyckan, hur hon gick från hoppryttare till pararyttare. Det tog närmare två år att spela in filmen, och Jaana Kivimäki hoppas nu att den kan inspirera andra.
– Jag hoppas att andra ser filmen som en överlevnadshistoria. Vad som än händer i ditt liv, så kan du – och kommer du – att överleva genom din starka tro, beslutsamhet, uthållighet och förmåga att acceptera det som har hänt dig. Jag hoppas också att jag kan vara en förebild för någon som behöver det och ge dem det mod som behövs för att överleva, säger hon i en intervju med paraidrottarnas egen organisation.

Jaana Kivimäki deltog i Paralympics i London 2012, och har vunnit en silvermedalj på EM 2009.

Filmen är regisserad av Tuukka och Olga Temone, där den senare även spelar huvudrollen. Filmen hade premiär i mars, men kan ännu bara ses av de som bor i Finland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden