Dressyr
9 juli 2020 15:50
Ridsportplus

Firenze 1174 tillbaka på banan med ungdomsryttare

ComebackEfter att ha spenderat ett par år i Tyskland, och utbildats till Grand Prix, är godkände hingsten Firenze 1174 tillbaka på svensk mark och ute på tävlingsbanorna igen - nu med 18-åriga Petra Lind i sadeln.

Firenze 1174 tillbaka på banan med ungdomsryttare
Petra Lind med godkände hingsten Firenze, som nu är tillbaka på tävlingsbanan. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Firenze 1174 (hingst -05, e Florestan-Donnerhall, uppf Dieter Duis, äg Carina Forsén) godkändes som 2-åring i Tyskland och såldes sedan till Eva och Per Pileryd 2008. Hingsten godkändes i Sverige 2009 och har därefter tävlat med flera svenska ryttare, som Stephanie Wretmo, Anna Svanberg och Sofie Lexner. Firenze gjorde sin sista start i Falsterbo 2015, innan han köptes av Carina Forsén året efter och kördes till Tyskland och Camilla Grimschöld Kohtz för att utbildas mot Grand Prix. Förra året kom Firenze tillbaka till Sverige och sedan oktober 2019 rider 18-åriga Petra Lind hingsten.

Petra Lind, som blir 19 år i september, är mer eller mindre född på hästryggen i en hästfamilj i Skellefteå där mamma red och pappa hade travhästar. För två år sedan gick flytten till skånska Åhus tillsammans med mamma Erica Stenlund, och sedan dess är det fullt fokus på hästarna – Petra har läst gymnasiet på distans för att kunna satsa på hästarna och ridningen. I våras tog hon studenten och nu väntar hästar på heltid.

Tre egna hästar i stallet

Hemma i stallet finns tre hästar, där mamma Ericas egenutbildade Grand Prix-häst Was guckst Du (val- 01, e Wolkentanz II-Alabaster, uppf Dr Christoph Rowold) är den som är mest erfaren.
– Vi har haft honom sedan han var fyra år, mamma har utbildat honom tillsammans med vår tränare Marc André Wéry. Nu har jag tagit över tyglarna, vi tränar en del för Bo Jenå och vi har kvalat till U25 Grand Prix, säger Petra, som nyligen deltagit i Ridsportförbundets talangsatsning Ryttarutveckling.

Petrawasguckstdu
Petra och Was Guckst Du – ekipaget är redo för U25 GP. Foto: Privat

För framtiden finns även en 4-åring (e Dante Weltino) som köptes förra året.
– Det är lite roligt, när vi skulle åka och hämta honom i Danmark så stannade vi till på Stall Fjälkinge, där mamma är seminveterinär, för att kolla ett sto. Vi fick vänta ett tag på att hon skulle släppa ägget och då träffade jag Carina Forsén, som äger Stall Fjälkinge och Firenze. Efter att vi pratat en stund frågade hon om jag ville provrida Firenze för att se om vi skulle passa ihop. Det gick väldigt bra, så nu har jag ridit honom sedan oktober, berättar Petra.

En riktig gentleman

Tillsammans har ekipaget nu gjort två starter, där den senare slutade med seger i Medelsvår C på 73 procent i helgen.
– Firenze är så glad och snäll, trots alla brunstiga ston runt omkring och mitt i avelssäsongen så fokuserar han på mig. Han har varit ifrån tävlingsbanan i fem år nu, men nu siktar vi mot young rider-klasserna, sedan får vi se.

Hos Stall Fjälkinge rider Petra flera unghästar och andra av Carina Forséns hästar.
– Jag hoppas verkligen att jag ska kunna hålla på med det här nu, och jobba med det på heltid.

Firenze har betäckt i Sverige sedan 2009 och har 185 registrerade avkommor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden