Dressyr
11 maj 2022 19:26
Ridsportplus

Firenze till Bergåkra: ”Roligt med så många stjärnor i stallet”

Ny hästMed flerdubbla mästerskapssatsningar händer det alltid mycket hos powerkvinnorna på Bergåkra gård i Hälsingland. Senast tillskottet i stallet är hingsten Firenze 1174 som nu gör ännu en comeback, denna gången med Emilia Bergåkra i sadeln.

Firenze till Bergåkra: ”Roligt med så många stjärnor i stallet”
Firenze och Emilia Bergåkra. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Med Cecilia Bergåkra i både B-utmanartruppen för young rider med My Friend (sto f-11 e Friendship-Troll, uppf Carina Edin och Stiven Wiklund) och i C-utvecklingstruppen för U25 med Izack (val f-09 e Blue Hors Zack-Donnerfly, uppf P&A Development, äg P&A Development och systrarna Bergåkra ), och Emilia Bergåkra i juniorernas A-trupp med storasyrrans tidigare stjärnhäst Primavera (sto f-03 e Don Primero-Figaro L, uppf Anine Eskebäck) händer det alltid mycket hos familjen Bergåkra i Hälsingland. Nu har stallet fyllts på med en ny potentiell stjärnhäst genom hingsten Firenze 1174 (hingst -05 e Florestan I-Donnerhall, uppf Dieter Duis).

  ”Jag kan inte beskriva hur tacksam jag är för den här fantastiska möjligheten och för alla som har varit med och förverkligat den här drömmen. Jag är säker på att den här store mannen kommer att lära mig massor och ge oss underbara upplevelser.” Det skriver Emilia Bergåkra, som är den som ska rida hingsten, på Instagram.
  – Det känns verkligen spännande, berättar hon för Ridsport.

  Vill avla på honom

  Firenze godkändes som 2-åring i Tyskland och såldes sedan till Eva och Per Pileryd 2008. Han godkändes i Sverige 2009 och har därefter tävlat med flera svenska ryttare, som Stephanie Wretmo, Anna Svanberg och Sofie Lexner. Firenze var även i Tyskland i fem år innan han gjorde kometkarriär med unga Petra Lind i sadeln. Hon tävlade hingsten senast i höstas och arbetar sedan nyligen som beridare på den holländska hingststationen Van Uytert.

  Han är verkligen min typ av häst.

  Det är CEO Equestrian AB tillsammans med Naturlära AB som har köpt Firenze.
  – Tanken är att han ska stanna hos oss hela livet, fortsätter Emilia Bergåkra.
  – Planen är att lära känna honom och komma ut och tävla, sedan får vi helt enkelt se hur långt det räcker. Han är verkligen min typ av häst och det ska bli så spännande att börja träna med honom.

  Firenze2
  Mamma Sigrid och storasyster Cecilia Bergåkra med den nya stjärnan. Foto: Privat

  – Vi gillar hans avkommor väldigt mycket och har även flera egna ston vi skulle vilja betäcka med honom i framtiden, när han har presterat klart i sporten. Mamma har använt honom i aveln tidigare och fått mycket fina avkommor.

  Flera hästar på gång

  Medan Emilia Bergåkra lär känna Firenze är det full fart med resten av hästarna.
  – Primavera är pigg och glad och tränas på som vanligt hemma. Jag fokuserar på att lära mig alla svårklassrörelser på henne och bara ha roligt, så kanske vi ska göra debut i Intermédiaire I i sommar.

  – Förra veckan gjorde jag även min debut tillsammans med Imperia (sto f-13 e Chippendale-Goethe) och satte första SM-kvalet. Vi har haft henne på Bergåkra i snart ett år och hon har tävlats av min storasyster tidigare. Men jag älskar att rida den hästen, så nu har jag tagit över tyglarna ett tag framöver, berättar Emilia Bergåkra vidare.

  Jag tror verkligen att hon kan gå i sina syskons fotspår, som I Do Kiss och Izack.

  Hon har också en liten utmaning i ”Pehrsan”, I am Pehrs (SWB sto, f-12 e Ampere-Donnerfly, uppf/äg P&A Development, Susanne och Pähr Lövgren).
  – I am Pehrs är ett mycket känsligt sto som jag ser väldigt mycket potential i. Jag tror verkligen att hon kan gå i sina syskons fotspår, som I Do Kiss och Izack, och lyckas i svår klass i framtiden. Vi har mycket träning kvar men resan är väldigt rolig, även fast det är något av en utmaning ibland.

  Lärorikt i Wellington

  Emilia Bergåkra har dessutom varit på äventyr under vintern. Hon har nämligen varit i Wellington och gjort praktik hos Catherine Haddad, som är en av USA:s bästa Grand Prix-ryttare.
  – Det gav mig många bra lärdomar. Speciellt i ridningen när jag fick träna för henne ett par gånger. Det är nyttigt att få olika ögon på sig och ta del av någon annans ridstil. Det var väldigt utvecklande för min ridning.

  Det är nyttigt att få olika ögon på sig och ta del av någon annans ridstil.

  Planer finns också på att göra om resan.
  – Wellington kändes väldigt hemma för mig och tankarna går om att åka tillbaka dit nästa år, och då ta med mig Pehrsan om hon känns redo. Det var väldigt roligt att få uppleva Wellington. Speciellt eftersom jag fick arbeta med ett sådant härligt team, berättar Emilia Bergåkra.

  – Just nu går jag andra året på Naturlära Ridgymnasium, så det är fullt upp med både skola och hästar. Men det är verkligen så roligt med så många stjärnor i stallet, jag är otroligt tacksam och såklart taggad på framtiden.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden