Sverige
11 mars 2021 09:05

Fler fall av hästinfluensa i Sverige

SmittaI tisdags kom information om att hästinfluensa spridit sig i landet, efter att en grupp importerade hästar från Irland haft med sig smittan. Då fanns influensan konstaterad hos hästar i Karlskrona och Hofors - nu har ytterligare två stall fått in sjukdomen.

Fler fall av hästinfluensa i Sverige
Hästinfluensan som nu cirkulerar i Sverige har kommit in i landet via ovaccinerade hästar från Irland. Foto: Istock

Totalt har den smittsamma hästinfluensan nu konstaterats på fyra orter – Karlskrona, Hofors, Trollhättan och Enköping. I Trollhättan är det två hästar på Trollhättans Fältrittklubb som kommit med leveransen från Irland och haft med sig smittan – ridklubben skriver om händelsen på sociala medier och berättar att hästarna sattes i karantän direkt vid ankomsten i förra veckan.

Efter att hästarna visat sjukdomssymptom, med snor och hosta, testades de och man har nu konstaterat att det rör sig om hästinfluensa. Eftersom hästarna i Trollhättan inte har varit uppstallade på ridklubben har anläggningen inte behövt stänga.

”Ovaccinerade hästar på lastbilen”

Smittan kopplas i samtliga fall till hästar som kommit i en lastbil från Irland, där det funnits ovaccinerade hästar. Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, berättar mer om smittan i en radiointervju med Sveriges Radio P4 Blekinge:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden