Hästägartips
2 september 2021 14:58
Ridsportplus

Fler mätningar ingår i det optimala fölalarmet

Koll på lägetÖvervakningskamera används ofta för att se vad som händer i fölningsboxen. Men det behövs även någon indikation på när det är dags att börja titta.

Fler mätningar ingår i det optimala fölalarmet
Nu har forskare i Sydkorea kartlagt vad ett optimalt fölningsalarm skulle behöva innehålla för att varna i tid. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Om människan behöver ingripa på något sätt, är ett larm som visar att stoet ligger ner i senaste laget, eftersom fölningar går så fort. Nu har forskare i Sydkorea kartlagt vad ett optimalt fölningsalarm skulle behöva innehålla för att varna i tid för ett ingripande vid eventuellt felläge eller annan komplikation.

Youngwook Jung och hans fyra kollegor vid Kyungpook National University undersökte i detalj de förändringar som sker hos stoet 90 minuter innan fostervattnet går.

Samlade data dagarna före

I försöket användes fem fullblodsston i åldern nio till 20 år. Deras uppförande registrerades i minsta detalj och de var sin egen kontrollgrupp, då man även samlat data från dagarna före fölning att jämföra med.

De 90 minuternas kontroll delades in i tre perioder om en halvtimma vardera. Forskarna kunde notera att stona ofta skrapade med sina framben under timmen före fölning, sänkte huvudet och vände det mot flanken samt vävde. Då förändrades puls, muskelaktivitet och kroppstemperatur.

Många parametrar

Det finns sensorer för mätning av det mesta kring det som hände strax före fölning: känsliga accelerometrar, höjdsensorer, mätning av muskelaktivitet och pulsmätare. De kan registrera rörelse, svettning, nervstimulering i muskler, om stoet står eller ligger ner samt om hon sänker huvudet.

Tekniken finns alltså redan, nu återstår att bygga in mätutrustningen på ett sätt som är praktiskt användbart.

Källa: Classification of behavioral signs of the mares for prediction of the pre-foaling period. Youngwook Jung, Heejun Jung, Yongseok Jang, Duhak Yoon, and Minjung Yoon. Journal of Animal Reproduction and Biotechnology 2021

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden