Dressyr
12 juni 08:52

Flera års avstängning för ryttare som var dopad på NC-meeting

InternationelltEn ryttare i spanska laget vid nationstävlingar i Frankrike var dopad. Det visar FEI:s undersökning som har tagit nästan två år. Nu fortsätter ryttarens avstängning.

Flera års avstängning för ryttare som var dopad på NC-meeting
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är Spaniens Agusti Juan Elias Lara som i maj 2022 testade positivt för substansen Clenbuterol vid det femstjärniga Nations Cup-meetinget i franska Compiègne där hans lag kom tvåa efter Sverige.

Provet följdes upp med ytterligare ett positivt prov för samma substans vid tävlingar i Österrike i början av juli samma år. Clenbuterol beskrivs som ett alternativ till anabola steroider för att öka muskelmassa, men används också för att lindra andningsbesvär som till exempel astma. Substansen är helt förbjuden enligt regelverket för humandopning.

Nu meddelar Internationella Ridsportförbundet, FEI, att utredningen är klar efter nästan två år. Ryttaren anses vara skyldig och döms till fyra års avstängning.

Ryttarens olika förklaringar

Ryttaren nekar bestämt till att han ska ha ta något preparat som innehåller den förbjudna substansen. Han har redogjort för några tänkbara scenarier som att han har ätit kött som innehåller substansen. Den tes som han dock har drivit hårdast har handlat om att han har fått i sig Clenbuterol i samband med att en av hans hästar medicinerades mot bronkit. Den aktuella medicinen innehåller Clenbuterol och ryttaren har uppgett att han inte visste om detta samt att han assisterade sin veterinär utan att ha handskar på sig när hästen fick sin medicin.

FEI:s tribunal bedömer att dessa förklaringar inte är sannolika, utan klassar dem mer som spekulationer kring hur det kan ha gått till, inte som de bevis som behövs för att lämna en godtagbar förklaring.

Avstängd sedan 2022

Agusti Juan Elias Lara har redan varit avstängd sedan september 2022 när utredningen började. Denna tid räknas in i den fyraåriga avstängningen som därmed gäller till och med augusti 2026.

Hans resultat från de aktuella tävlingarna där dopningsproven togs stryks och han ska betala knappt 60 000 kronor i böter samt ungefär 35 000 kronor för utredningskostnader.

Beslutet går att överklaga till sportens högsta internationella domstol, CAS, inom tre veckor

Hela beslutet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden