Sverige
27 september 2022 17:07
Ridsportplus

Flera hästar svårt sjuka – misstänker alsikeklöver i höet

Sjuka hästarEtt antal hästar på en ridklubb utanför Karlsborg har blivit sjuka av vad man tror är något giftigt i höet. "Vi misstänker att det kan bero på alsikeklöver", säger hästägaren Linda Nordenberg till Ridsport. Höanalysen är dock inte klar ännu. Varning för obehagliga bilder i artikeln.

Flera hästar svårt sjuka – misstänker alsikeklöver i höet
En av de drabbade hästarna. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Förra veckan upptäcktes plötsligt att några av hästarna hos Mölltorps Ridsällskap utanför Karlsborg hade fått sår på kroppen, kraftigt svullna hovar och hög feber. Det rapporterar P4 Skaraborg – lyssna på radioinslaget längst ner.

  De första små hudknottrorna övergick snabbt i bubblor och sedan såriga blåsor, och därefter gick det fort. Cirka hälften av anläggningens 20 hästar, varav hälften är ridskolehästar och resten är privathästar, blev väldigt påverkade.
  – Det såg ut som att de hade fått brännskador. Både mugg och rasp har exploderat och någon häst fick så svullna ben att huden sprack, berättar Linda Nordenberg, ägare till en av privathästarna, för Ridsport.

  Misstanken är att det kan bero på att hästarna har fått i sig något giftigt via höet. Höprover är inlämnade för analys och svar väntas inom kort. Det finns dock en teori.
  – Symptomen förvärras i solljus och vi misstänker att det kan bero på alsikeklöver. Dessutom är det främst hästar med vita tecken i ansiktet och på benen som har blivit mest sjuka. Vi har en fux med bara några vita strån i pannan och den har klarat sig. Om det beror på det vet vi dock inte, säger Linda Nordenberg.

  Sjuk2
  Vit mule med något som liknar brännskador. Foto: Privat
  Sjuk1
  Huden har flagnat av i stora partier. Foto: Privat

  Kolikkänning på kuppen

  Sex av ridskolans tio lektionshästar är sjuka, vilket har gjort att alla lektioner är inställda sedan förra veckan. Det är ett hårt slag för en redan pandemidrabbad liten klubb, som nu dessutom kanske måste jaga nytt grovfoder. 

  – Det som är taget från den vallen har bonden tagit tillbaka. Vi vet inte om han kommer att kunna leverera nytt hö som ersättning, vilket kan innebära högre kostnader för klubben, fortsätter Linda Nordenberg.

  – Bonden är lika förtvivlad som vi, det här var inget han var medveten om. Men markerna måste ju granskas – och vi kanske kommer vara lite mer kritiska till varje bal man öppnar i fortsättningen.

  Hur lång tid det dröjer innan hästarna kan återgå i vanligt arbete är oklart. I nuläget kan de svårast sjuka hästarna inte vistas ute i solljuset, då det förvärrar symptomen. Det innebär att de måste motioneras för hand inomhus istället.
  – En har fått kolikkänning, vilket är en stor risk när de inte får röra på sig som vanligt, säger Linda Nordenberg.

  Klubben kan än så länge inte vänta sig någon hjälp från försäkringsbolaget. Istället får de förlita sig på frivilliga krafter som hjälper till med allt från att rasta hästar i ridhuset till att swisha en slant. Karlsborgs kommun har också visat sig villiga att ge visst stöd.
  – Försäkringsbolaget säger att försäkringen inte gäller eftersom det inte är en smitta. Men vi menar att avbrottsförsäkringen måste träda in. Vår ordförande Catrin Skane tänker i alla fall inte ge sig i första taget, berättar Linda Nordenberg.

  – Det kan bli tufft med dyrare foder och alla veterinärkostnader, men vi kämpar på. Viktigast är trots allt att hästarna blir friska så snart som möjligt, och att ridskolan kan smyga igång igen.

  Image000001
  Vita ben har tagit mest stryk. Foto: Privat

  Fruktansvärd klåda

  Hästarna behandlas med kortison för att lindra klådan och antibiotika för infektionsrisken.
  – Flera av hästarna har haft sådan klåda att de bara har stått och vevat med hovarna. Det är som att få en kraftig allergireaktion över hela kroppen, säger Linda Nordenberg.

  – Hårdast drabbad är en av privathästarna. Hon var väldigt allmänpåverkad och helt utmattad efter att ha försökt klia sig hela tiden i början. Enligt veterinären kommer hon kanske inte ens vara ridbar detta året. Hon har tappat så otroligt mycket på den här korta tiden, och det kommer ta lång tid att bygga upp henne igen.

  Fotnot: Alsikeklöver finns i nästan hela landet och kan orsaka ökad känslighet för ljus (fotosensibilitet) med hud- och leverskador som följd hos hästar, får och andra betande djur. Hästar kan även drabbas av allvarligare sjukdomstillstånd med leverskador och dödsfall som följd. Källa: SVA

  Lyssna på radioinslaget från P4 Skaraborg här.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden