Hoppning
25 mars 2019 16:39
Ridsportplus

Flera missade ny regel för uppstallning

NationelltHelgens tävlingar i Borås var det första meetinget med den nya femstjärniga statusen. Men bestämmelserna kring kravet på uppstallning ställde till det. "Det är ett av de svåraste beslut som jag har tagit som överdomare, att låta dem starta, eftersom den nya regeln publicerades efter att anmälningstiden öppnat”, säger Lenor Andersson."

Flera missade ny regel för uppstallning
De nya reglerna för uppstallning ställde till oreda i Borås. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Systemet med stjärnbeteckningar på tävlingar är nytt för i år. När det gäller femstjärniga tävlingar, som helgens hoppningar i Borås, finns det också en bestämmelse om att tävlande hästar måste vara uppstallade på tävlingsplatsen.

Det är självklart att man som ryttare ska följa reglerna men då tycker jag att reglerna ska finnas när man anmäler sig. Lenor Andersson, överdomare.

Denna bestämmelse har funnits på SM en tid, men inte på elittävlingar som de femstjärniga tävlingarna i många fall ersätter.

På fredagen påtalade några ryttare att andra ryttare inte hade sina hästar uppstallade på tävlingsplatsen i Borås för överdomaren, Lenor Andersson.
– Min första tanke var att stänga av de här ryttarna. De hade ju brutit mot en regel. Men sedan började jag att kolla upp det hela lite noggrannare, fortsätter hon.

Publicerat efter anmälan öppnade

Överdomaren kom i sina efterforskningar fram till att det var en del olyckliga omständigheter kring den nya regeln om uppstallning. Denna nyhet var inte publicerad förrän några dagar efter att anmälningen till tävlingarna i Borås hade öppnat.
– De som hade anmält sig då hade alltså inte haft tillgång till denna informationen, säger hon.

Tidpunkten för publiceringen bekräftas av Robert Solin, nationell samordnare för hoppning på Svenska Ridsportförbundet.

Lenor Andersson beslutade då att de fyra ryttare som hade brutit mot regeln skulle få fortsätta tävla meetinget i Borås.
– Att låta dem som bröt mot regeln rida är det svåraste beslutet jag har tagit som överdomare. Beslutet låg helt och hållet på mig, säger hon.

– Det är självklart att man som ryttare ska följa reglerna men då tycker jag att reglerna ska finnas när man anmäler sig.

Väntade sig protester

Efter sitt beslut väntade hon sig en och annan offentlig protest från övriga ryttare. Men det kom inte in någon. Tiden för detta är ute nu, däremot kan anmälningar till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd göras en vecka efter avslutad tävling så där kan det alltså fortfarande komma in något.

– Det är väldigt tråkigt när det blir så här. Nu får vi avvakta och se vad som händer, säger Lenor Andersson.

Något liknande ska inte behöva hända igen.
– I propositioner för framtida femstjärniga tävlingar ska informationen om uppstallning vara med, säger han.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden