Fälttävlan
28 maj 12:55

Flerfaldig mästarhäst död

InternationelltHan har varit världmästare i lag och vunnit EM-guld både i lag och individuellt. På meritlistan finns också två OS-medaljer. Men nu är det brittiske mästaren död.

Flerfaldig mästarhäst död
Kristina Cook och Miners Frolic vid OS i London 2012. Foto: Roland Thunholm

Det är brittiska Kristina Cooks tävlingskamrat Miners Frolic (val e Miners Lamp, uppf Maurice Pinto, äg Nicholas och Valda Embiricos samt Sarah Pelham) som har avlivats. Detta berättar flera internationella ridsportmedier.

Miners Frolic och ”Tina” Cook hade en lång och framgångsrik karriär tillsammans. Några av höjdpunkterna är de dubbla EM-gulden i Frankrike 2009 samt lagguldet på VM i USA 2010. Ekipaget ingick också i det brittiska laget som tog OS-silver inför hemmapubliken i London 2012. På meritlistan finns också ett lagbrons från OS i Hongkong 2008.

Nära döden 2010

Miners Frolic pensionerades 2014 efter att ha drabbats av hjärtflimmer, och har sedan dess haft en lugn pensionärstillvaro hemma hos en av sina ägare, Sarah Pelham. Det var också stora rubriker kring honom när ett insektsbett i samband med Badminton 2010, vilket ledde till komplikationer som nästan kostade honom livet.

Cook Kristina1 101002
Kristina Cook och Miners Frolic vid VM i Kentucky, USA, 2010. Foto: Roland Thunholm

Enligt Yogi Breisner, svensken som var förbundskapten för Storbritannien under valackens karriär, var Miners Frolic så nära den perfekta fälttävlanshästen det gick att önska. ”Väldigt få hästar tar sig till ett OS, han tog sig till två och vann medaljer åt Storbritannien på båda,” sa Breisner i ett uttalande i samband med att Miners Frolic gick i pension.

Tävlade i Malmö

Det var valackens problem med artrit som till slut tog ut sin rätt, och han avlivades i torsdags.

Hans sista internationella mästerskap var EM i Malmö 2013, då det brittiska laget missade prispallen. Kristina Cook och Miners Frolic slutade på 13:e plats individuellt.

Miners Frolic blev 24 år gammal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden