Sport
28 maj 2019 12:30
Ridsportplus

Besiktning på tävling – vad är det som gäller?

Viss tvekanUnder de senaste månaderna har många veterinärer tillämpat flygande besiktning på tävlingar. Andra veterinärer har uppfattningen att Jordbruksverket ställer sig tveksamt till den formen av besiktning. Vad är det egentligen som gäller och är det veterinären eller arrangören som ska bestämma hur besiktningen ska gå till?

Besiktning på tävling – vad är det som gäller?
Flygande besiktning där veterinären på distans sett ekipagen på framridningen har förekommit. Arkivbild tagen i annat sammanhang: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att stå i kö med hästar i väntan på hästbesiktningen innebär en säkerhetsrisk, liksom även en smittorisk. Att veterinären dessutom känner och klämmer på den ena hästen efter den andra ökar också risken för smittoöverföring.

    Under våren har många tävlingsplatser haft ett högt säkerhetsmedvetande kring smitta, och hästarna har besiktigats på olika sätt, såväl helt flygande besiktning där veterinären på distans sett ekipagen på framridningen, till en blandvariant där hästarna visats en och en, men uppsuttet.

    − Jag ville se hästarna en och en, inte fara runt på framridningen och leta efter dem, säger Helena Gunnarsson, veterinär vid Flyinge Indoor i mars.

    Jag ville se hästarna en och en, inte fara runt på framridningen och leta efter dem.

    Hon lät ryttarna visa upp hästarna i trav, uppsuttet, framför henne. Det innebar att hon varken kunde se ben eller sadelläget, eftersom benskydd och sadel satt på, men hon tycker ändå att fördelarna överväger nackdelarna.

    Stökig situation

    Helena Gunnarsson
    Helena Gunnarsson. Foto: Privat

    Helena Gunnarssons erfarenhet är att tävlingshästar sällan har skador eller sår där i en sådan omfattning att det motiverar startförbud.
    − Boots och sporrskydd kan man lyfta på och kolla. När det gäller sadeln har jag hittills aldrig gett ett startförbud på grund av utslag under sadeln. Det är dessutom i någon mån självbestraffande att rida en häst med utslag under sadeln, det brukar inte gå så bra.
    − Däremot vill jag kunna se mungiporna, säger Helena Gunnarsson, som konstaterar att ryttarna på senare år har blivit betydligt mer införstådda med att de ska visa upp mungiporna.

    På Flyinge ligger hästbesiktningen några hundra meter från parkeringen, och många kommer till besiktningen med hästen i handen och sadeln på armen.
    − Det kan bli en rätt stökig situation. Att visa hästarna uppsuttet är väldigt mycket enklare, ryttarna blir gladare och jag tycker inte att jag behöver tumma på djurskyddet, säger Helena Gunnarsson.

    Häst Hov Hästsko Asfalt Underlag Fj-5612-1wb
    Hur besiktningen går till på tävlingsplatserna varierar. Arkivbild: Fredrik Jonsving

    Rekommenderar enbart träns

    Andra veterinärer som Ridsport varit i kontakt med säger att de fått intrycket att Jordbruksverket helst inte vill se besiktningar med påklädda hästar, och det är både rätt och fel.

    Det finns inte reglerat i bestämmelserna exakt hur besiktningen ska gå till.

    I Jordbruksverkets råd som skickas ut till besiktningsveterinärerna inför tävling står att hästar bör visas i enbart träns, och att hästen ska visas i trav 20–30 meter bort från och tillbaka mot veterinären.

    Men det är alltså endast råd, eller rekommendationer. I Jordbruksverkets föreskrifter, där det bindande regelverket finns, står bara gällande hästbesiktning att veterinärer ska besiktiga hästar före start, inte hur detta ska gå till, eller vad hästarna ska ha på sig.

    − Det finns inte reglerat i bestämmelserna exakt hur besiktningen ska gå till, och därmed blir det en fråga för varje veterinär att bestämma hur besiktningen ska utföras, bekräftar Daniel Slottner, handläggare på Jordbruksverket.

    Inom Jordbruksverket pågår också en översyn av organisationen, vilket också berör hur frågor som rör ban- och tävlingsveterinärer ska skötas framöver.

    Fakta

    Besiktning vid tävling

    • Arrangören bestämmer var, veterinären bestämmer hur
    • Tävlingsarrangören bestämmer tidpunkt och plats för hästbesiktningen.
    • Tävlingsveterinären, som är förordnad av Jordbruksverket, äger frågan om hur besiktningen ska utföras.
    • I Jordbruksverkets föreskrifter står att
      ”Den som avser att tävla med ett djur ska, vid en tävling där ban- eller tävlingsveterinär tjänstgör, låta veterinären besiktiga djuret före start vid den tidpunkt och på den plats som tävlingsarrangören bestämmer.”
      Hur besiktningen ska utformas är inte reglerat i föreskrifterna, där det bara står att djuren ska besiktigas före tävlingsklassen eller tävlingsmomentet.
    • I råden som skickas ut inför tävling står däremot följande:
      ”Hästar bör visas i enbart träns. Besiktningen bör på grund av smittspridningsrisken i huvudsak vara okulär. En snabb kontroll av hostreflex samt palpation av rygg och ben kan utföras.

      Kontrollera mungiporna, föraren kan vara behjälplig. Undvik beröring av näsborrar munhåla.
      Hästen visas därefter i trav 20–30 meter bort från och tillbaka mot veterinären.”

    Kostnad för hästbesiktning

    Tävlingsreglementet slår fast att ”i veterinäravgiften får bara kostnader för veterinärens arvode och körersättning enligt SJV:s regler ingå.”
    (TR I mom 184)

    Grunden är att veterinäravgiften ska anges i ryttarmeddelandet och betalas på tävlingsplatsen, då arrangören vet hur många hästar som ska besiktigas och hur många timmar veterinären behöver vara på plats.
    Det blir dock allt vanligare att veterinäravgiften tas ut i förväg, i samband med anmälan, för att slippa pengahantering under tävlingen.  Arrangören ska då vara beredd att betala tillbaka pengar om för hög avgift tagits ut, alternativt ha möjlighet att kräva in ytterligare pengar av deltagarna.

    Den 1 februari 2019 höjde Jordbruksverket kostnaden för tävlingsveterinär.
    Vardagar kl 8-17 kostar tävlingsveterinären 532 kr/tim
    Övrig tid tillkommer ett timtillägg på 266 kr, vilket ger totalpriset 798 kr/timme.
    Veterinären ska också ha ersättning för bilresa, 3,50 kr per km.

    Debitering ska ske för all den tid som åtgår för uppdraget inklusive restid, samt för förberedande och uppföljande administrativt arbete.

    Exempel:
    30 hästar som startar 120-hoppning ska besiktigas före start en lördag.
    Besiktningstiden är satt till två timmar, veterinären har en timmes restid (70 km tor) samt 30 min för administrativt arbete.
    3,5 timme x 798 kr = 2 793 kr, reseersättning 245 kr
    Totalt 3 038 kr att fördela på 30 hästar – 101 kr/häst

    År 2020 sker ytterligare en höjning av Jordbruksverkets avgifter för tävlingsveterinär.

    Jordbruksverkets föreskrifter om avgifter vid veterinärt arbete

    Veterinären debiterar för minst 30 minuter och därutöver för varje påbörjad 15-minutersperiod. All tid som går åt till tävlingen, resa till och från tävlingsplatsen samt förberedande och uppföljande administrativt arbete debiteras.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 98 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden