Hästägartips
28 juni 2020 08:49
Ridsportplus

Foderrådgivaren: ”Hellre lite tunn än lite tjock”

FoderUnder våren har foderrådgivaren Eva Dahlström fått ovanligt många frågor om hästar som fallit ur. För att komma tillrätta med problemet måste man hitta den felande länken.

Foderrådgivaren: ”Hellre lite tunn än lite tjock”
Att lista ut varför en häst faller ur och blir tunn, kan vara ett detektivarbete. Foto: Kajsa Ekedahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I 30 år har Eva Dahlström jobbat med foder för hästar. Hon driver eget som oberoende foderrådgivare, och under våren har det varit fler frågor om magra hästar än vanligt.
– Ja, av någon underlig anledning, säger Eva Dahlström.

När hon får en sådan fråga börjar detektivarbetet. Först måste man kolla att allt är som det ska; finns det analys på grovfodret, finns det en foderstat, äter hästen ordentligt och är den avmaskad?
– Om allt det är uppfyllt är det i princip en fråga för veterinären. Men ofta kommer man inte så långt för det är fel innan, säger Eva Dahlström.

Det kan handla om att man har en analys på grovfodret, men att det kommit in ett nytt parti.
– Man har analyserat fodret från ett gärde, men gärdet är stort. Då bör man göra en ny foderanalys och en ny foderstat. En del tycker att det blir dyrt, men ta då bara analys på energi, protein, kalk, fosfor och magnesium.

Ta hellre flera grundanalyser

Många tar fullständiga analyser där till exempel koppar och selen ingår.
– Då blir det svindyrt. Det är bättre att ta grundanalysen, då kan man göra nya prov. Det kostar 400 plus moms och det är ingenting jämfört med vad allt annat kostar eller om hästen blir mager och sjuk.

Även när det gäller avmaskning kan det fallera.
– En del säger att de just avmaskat. Men det kan ha misslyckats av någon anledning, att hästen inte fått i sig medlet eller att man bytt stall och hästen blivit återinfekterad. Ta ett träckprov och gör en ny koll, säger Eva Dahlström.

066
Eva Dahlström arbetar som oberoende foderrådgivare. Hon får bland annat kunder från SLU, och rådfrågar SLU i frågor hon inte kan.

När det gäller foderstaten ska man passa in kraftfodret till foderstaten, och inte köpa efter till exempel hästras.
– Om man har en islandshäst köper man specialfoder för islandshäst. Men det är inte alls säkert att det passar till grovfodret. Många gånger köper man energifoder när det man behöver är proteinkoncentrat. Hästar kan inte behålla muskelmassa eller bygga muskler om de inte får i sig protein.

Köp svenskt kraftfoder

Eva Dahlström rekommenderar att köpa svenskt kraftfoder.
– Många gånger köper folk utländskt foder som passar bättre i det land det är tillverkat. Som i USA, där man ofta fodrar med lusern, de behöver inte så mycket protein i kraftfodret. Det gäller även selen som vi har ont om i Sverige. Man kan gott köpa svenskt foder.

Nästan alla magra hästar som Eva Dahlström varit rådgivare för har fått för lite protein, berättar hon. I vilken form man tillsätter proteinet till hästens foderstat spelar mindre roll.
– Man kan ge färdiga proteinkoncentrat, lusern, potatisprotein eller soja.

När det gäller växande unghästar är det också viktigt att de får ett protein av bra kvalitet.
– De måste få tillräckligt av en aminosyra som heter lysin, vilket finns i de flesta proteinkoncentrat eller i ett proteinrikt grovfoder. Har man ett proteinrikt grovfoder behöver man inte oroa sig. Problemet uppstår om grovfodret är proteinfattigt, säger Eva Dahlström.

Hon vill också skicka med ett råd till den som har en lättfödd häst.
– Om den är lite tunn just nu före betet är det bättre än att den är lite tjock.

Fakta

Fem tips för hästar som faller ur:

  1. Analysera grovfodret.
  2. Gör en foderstat.
  3. Anpassa kraftfodret efter grovfodret.
  4. Köp gärna svenskt foder.
  5. Kolla att hästen inte har mask.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden