Hästägartips
28 april 2020 14:50
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Vill åka baklänges och ha gott om plats

Ingrids insikterForskare har undersökt hur hästar påverkas av långa transporter när de står instängda i ett trångt utrymme. Att hästarna trivdes bäst med att åka baklänges och ha gott om plats är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson har sammanställt - här hittar du nyheterna.

Forskningsnyheter: Vill åka baklänges och ha gott om plats
Forskare i Australien har visat att hästar kan få magsår av att åka trångt (bilden har inget samband med texten). Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Långa transporter kan påverka hästar negativt. I Australien har forskare undersökt om det är instängdheten i ett litet utrymme eller trailerns inredning som är stressande.

    Två trailers användes där hästarna kunde åka fram- eller baklänges och med smal eller vid transportspilta (1,9 x 0,76 m respektive 1,9 x 1,12 m). Försöket omfattade tolv timmars transport av 26 ston.

    Deras uppförande jämfördes sins emellan samt med tolv ston som fick stå ett dygn i ett litet utrymme (1,48 x 0,71 m) utan foder.

    De instängda hästarna sov stående genom att skifta vikt på benen och stretcha efter viloperioderna.

    Hästarna i transporterna däremot, visade inga tecken på att sova eller vila ett ben i taget. De stretchade inte heller ut kroppen vid något tillfälle. Detta innebär att stillaståendet var mer påfrestande för dem.

    Hästarna i den smala åkspiltan uppvisade fler tecken på att ha svårt att balansera under färd och det i sin tur medförde magsår (gastroskopi efter resan) och förhöjda värden för muskelenzym.

    Allra bäst trivdes hästarna med att åka baklänges och att ha gott om plats.


    Vindholar20090921-img_0205
    Islandshästar drabbas lätt av sommareksem. Foto: Lottapictures

    Flera gener styr eksemanlag

    Ett flertal hästraser verkar ha anlag för sommareksem och ett försök har gjorts att hitta de områden i arvsmassan som styr om hästar utvecklar sjukdomen eller ej. I ett svensk/nederländskt samarbete undersöktes 355 islandshästar och 280 exmoorponnyer, där cirka hälften var drabbade av sjukdomen.

    En region på kromosom 1 verkade ha betydelse för sommareksem i båda raserna, men ingen enskild gen eller region var ensam ansvarig för att överkänsligheten utvecklas. Den genetiska påverkan av sjukdomen verkar styras av fler gener.


    Glukos kan reparera broskceller

    l Tillförsel av energi i form av glukos till broskceller med olika stadier av artros, har i laboratorieförsök visat sig öka bildandet av broskspecifika molekyler och minska inflammationen. Detta är lovande för framtida behandlingsformer. Det går däremot inte att påverka artros hos en häst genom att ge fodertillskott med glukos.


    Nya myggor – nya sjukdomar

    l Milda vintrar kan innebära nya myggarter i Sverige, vilka kan sprida sjukdomar vi tidigare varit förskonade från. En av dem är West Nile Virus som drabbar både häst och människa. Nu finns ett nytt forskningscenter, Max Planck Center i Alnarp, som ska ha koll på samspelet kring klimat, insekter och människa, berättar SLU.


    Ny bakterie funnen vid ledinfektion

    l Tre fullblodsunghästar (tre, sju respektive 15 månader gamla) från olika delar av Australien har drabbats av en ledinfektion där den gemensamma nämnaren var en hittills oidentifierad bakterie.

    Hästarna blev alla kraftigt halta, hade feber och svarade inte på behandling. De tillfrisknade inte förrän bredspektrig antibiotika hade satts in.

    Den nyupptäckta bakterien verkar vara nära släkt med Kingella kingae, som är den vanligaste orsaken till septisk artrit (bakterieinfektion i led) hos barn under fem år.  Vidare undersökningar krävs för att klassificera den.

    Det finns mycket lite information kring Kingella-infektioner hos häst, men mycket tyder på att dessa unghästar har drabbats på samma sätt som barn.


    Färger visar hullet

    I samband med vaccination kommer brittiska veterinärer att undersöka hullet på hästarna och klistra en trafikljuslapp med resultatet utanpå passet, som påminnelse till ägaren.

    •  Rött:  överdrivet fet, vilket innebär stor fara för framtiden.
    •  Orange:  varning om att hästen börjat lägga på hullet och åtgärder behöver vidtas.
    •  Grönt:  häst i hälsosam kondition.

    Källa: Horse&Hound


    Läs mer här:

    • Effects of Transport Conditions on Behavioural and Physiological Responses of Horses. B Padalino et al. Animals 2020.
    • Osteoarticular Infection in Three Young Thoroughbred Horses Caused by a Novel Gram Negative Cocco-Bacillus. Case Reports in Veterinary Medicine
    • Genome wide association study for insect bite hypersensitivity susceptibility in horses revealed novel associated loci on chromosome 1. Shrestha, M et al. 2019. J. Anim. Breed. Genet.
    • Elevated Glucose Levels Preserve Glucose Uptake, Hyaluronan Production, and Low Glutamate Release Following Interleukin-1 Stimulation of Differentiated Chondrocytes. Rotter Sopasakis et al. Cartilage. 2019
    • Veterinärer stressar – i hela Europa. VeterinärMagazinet 21 nov-2019.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden