Sverige
5 maj 14:02

Föl dött i misstänkt vargattack

SmålandNär Cecilia von Braun utanför småländska Eriksmåla skulle se till sitt Irish cob-föl på lördagens kväll fick hon en chock. Fölungen låg död, med ett stort hål i buken och tömd på sitt innanmäte. "Det kan inte vara något annat en varg som har gjort det här," säger uppfödaren Cecilia von Braun. I artikeln kan du se en bild på hur fölet såg ut när hon fann det.

Föl dött i misstänkt vargattack
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

OBS! Känsliga läsare varnas för en bild på det döda fölet längst ner i artikeln.

När Ridsport får tag på Cecilia von Braun via telefon sitter hon i bilen på väg hem från seminstationen. Hon har lite bråttom för att hinna hem tills personer från länsstyrelsen kommer till hennes gård för att undersöka det fyra veckor gamla stofölet som hon hittade död på lördagens kväll.
– Vad jag tänkte när jag hittade henne? Fan! Djävla förbannade skit… Såna saker, säger hon om det som hon själv bedömer är en vargattack.

– Men det var inte frågan OM något skulle hända här, utan om NÄR det skulle hända, fortsätter hon.

Välstammat föl

Det var ett välstammat stoföl av rasen Irish cob, och hon hade dessutom hunnit växa till sig sedan hon föddes och var runt 120 cm när hon dog. Hennes mamma är också en ganska rejäl häst – det handlar alltså inte om några små hästar som har blivit attackerade.

Det har funnits varg i hennes område i Eriksmåla i Småland i något år, och förra året tog varg får för hennes granne. Grannen har nu flyttat sina får.

Attacken mot Cecilia von Brauns föl har skett någon gång mellan mitt på dagen och 8-tiden på kvällen. Fölet och dess mamma gick tillsammans med andra hästar och några kor i en stor hage, ca 15 hektar. Det är ett elstaket med fyra trådar och dubbla aggregat för att säkerställa att det går fram el överallt. Hon var hemma under den tiden, men hagen har träd och buskar så det går inte att ha full överblick över den.

Prover ska tas och analyseras

Det går inte att säkert veta att varg har varit framme inne prover är tagna och analyserade på fölet. Detta ska göras på söndagens eftermiddag. Men Cecilia von Braun har svårt att tänkta sig att det kan handla om något annat än en varg.
– Rävar kan inte knäcka revbenen på det sättet som det är gjort på fölet. Och hela innanmätet är borta, uppätet. Det är precis så som vargar gör, fortsätter hon.

– Om det handlar om varg ska vi ansöka om att utföra skyddjakt, fortsätter hon.

Hon har ytterligare två ston som ska föla i år och väntar även flera kalvar.
– Vad ska ta mig till? Jag har redan vidtagit de åtgärder jag kan med min hage. Jag kan ju inte ha djuren installade dygnet runt.

Tidigare i år dödades två shetlandsponnyer av varg längre norrut i landet.

Se uppfödarens inlägg på Facebook nedan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden