Sport
8 juli 2016 17:20

Drömstart – referat av Nations Cup

Vårt tilltänkta OS-lag slog till med en drömstart i Nations Cups första omgång. I andra omgången trillade två nedslag in, men när laget avslutade med två felfria rundor säkardes silverplatsen efter Schweiz.

Drömstart – referat av Nations Cup
Malin Baryard Johnsson startade med felfritt. LottaGyllensten

Uppdatering: Sverige kom tvåa efter Schweiz. Läs silver-artikeln och kolla in bilder här.

Sveriges potentiella OS-lag drämde till med en start som heter duga och radade upp rundor i sann mästarklass. Rakt igenom felfritt fick publiken att gå i spinn. Andra omgången innebar två nedslagsrundor som följdes av dubbelt felfritt för Sverige som tog andraplatsen.

Malin peppas av Rolf-Göran före start.

Omgång två
Ryttare 1: Fyra av åtta felfria

Schweiz, England, Tyskland och Irland startade omgång två på bästa sätt med felfritt resultat. Holland fick ett nedslag, likaså Sverige. Så nära, så nära var det att Malin satte ännu en felfri runda. Det var ömsom knäpptyst, ömsom nervösa dämpade tjut i publiken när hon lotsade sin Cue Channa över svårigheterna. Cue Channa snubblade plöstligt till ordentligt och det allra sista hindret föll, men Malin hyllades likväl med applåder när hon travade ut från banan.
Brasilien och Tjeckien fick två nedslag vardera.

Malin klar efter dagens utmaning.

Ryttare två: Fyra felfria av åtta
Halva gänget lyckades sätta nya felfria rundor: Brasilien, Schweiz, England och Irland. Holland och Sverige fick med sig fyra nya fel. Henrik von Eckermann satte en till skolrunda med Yajamila, men översta bommen på oxern på diagonalen föll och det blev fyra fel. Precis som Malin kunde Henrik trava ut till den svenska publikens taktfasta klappande. Tjeckien och Tyskland drog på sig åtta nya fel.

Henrik hyfsat nöjd på väg ut.


Sista brodd-justeringarna på Unita före start.

Ryttare tre: Sju av åtta felfria
Tyskland fortsatte att riva med tre nya nedslag. Brasilien, Schweiz, England, Holland, Irland, Tjeckien och äntligen också Sverige bättrade däremot  på sina protokoll med felfritt. Rolf-Göran Bengtsson återvände in på banan med vetskapen att lagkamraterna hade rivit och han levde upp till fansens högst ställda förväntningar. Han hjälpte fram Unita Ask till en nya Nations Cup-nolla och vips så återvände hoppet till Falsterbo om en pallplats för Sverige. Schweizisk seger var säkrad redan i det här läget.

Glada miner efter en ny snygg insats.

Ryttare fyra: Tre av sex felfria
Det var ömsom vin ömsom vatten när Nations Cup avslutades, men för Sveriges del var det definitivt vin. Peder Fredricson gjorde precis vad som behövdes och hans felfria ritt säkrade Sveriges silverplats. OS-värdlandet Brasilien la beslag på tredjeplatsen.

Peder kramas om av Malin när resultatet stod klart.

Omgång ett
Ryttare 1: Sex av åtta felfria
Irland och England fick inte till nollan, men som tredje lag intog Tjeckien banan och satte felfritt genom Zuzana Zelinkova. Därpå var det Malin Baryard Johnssons tur för Sverige och som hon red sin Cue Channa. Att det ekipage i OS-form rådde det ingen tvekan om och nollan satt som en smäck till Falsterbopublikens stora glädje.

Världsmästaren Jeroen Dubbeldam följde upp lika felfritt för Nederländerna, likaså Schweiz Janika Sprunger och Brasiliens Rodrigo Pessoa. Tyskland avslutade första gruppen med felfritt genom Andre Thieme.


Felfritt för Henrik och Yajamila. Foto: Lottapictures

Ryttare 2: Fyra av åtta felfria
England fick till sin första felfria runda genom Tim Wilks, medan Irland på nytt fick nio fel. Tjeckiens andra ryttare fick både ett stopp och nedslag som drog iväg till 27 fel. Henrik von Eckermann och Yajamila kom därpå in och briljerade. Det halvårsgamla ekipaget klippte hinder efter hinder hela vägen in i mål och fick hela Falsterbo att lyfta i glädjetjut.

Hollands Jur Vrieling fick publiken att dra efter andan när han kom alltför tätt inpå ett räcke, men det blev inte värre än ett rejält riv som sedan följdes upp av ännu ett. Schweiz Werner Muff drog till med felfritt, precis som Brasiliens Stephan De Freitas Barcha. Tyskland satte punkt för andra rundan ryttare med ett nedslag.

Rolf-Göran och Unita fixade nollan. Foto: Lottapictures

Ryttare 3: Fyra av åtta felfria
Irland kom in i matchen när Condon Anthony satte felfritt, medan grannlandet England drog på sig fyra fel. Tjeckien fick en femma i protokollet. När den hemvändande kungen Rolf-Göran Bengtsson äntrade arenan steg jublet och visst var det befogat. Han fick jobba på med Unita Ask och hjälpa henne ordentligt och slutresultatet blev en snygg nolla till för Sverige. De tre bästa per lag räknas och därmed är Sveriges protokoll för omgång 1 klart: 0 fel. 

Holland rev därefter, medan Schweiz upprepade Sveriges bravad genom gårdagens vinnare Paul Estermann och blev det andra trippelt felfria laget. Brasilien ville inte vara sämre och Dodi De Miranda fixade tredje nollan. Tyskland la på sig en ny fyra.

Ryttare 4: Tre av sju felfria
England och Irland inledde sista varvet med ytterligare fyra fel var, medan Tjeckien fick två nedslag. Peder Fredricson och All In visade att de verkligen är ett ekipage i världsklass och fulländade Sveriges perfekta Nations Cup-omgång med en felfri runda.

Peder och All In gick verkligen all in.


Sylve vågar knappt titta när Peder rider…

Schweiz med tre felfria valde att inte starta med sin sista ryttare. Brasilien fick sin första fyrafelare, men Hollands Gerco Schröder och Tysklands Janne Fredrike Meyer avrundade med felfritt.

Efter första halvan av Nations Cup är chef d’equipe Sylve Söderstrand om möjligt på ännu bättre humör än innan starten. Han öser beröm över sina ryttare, men konstaterar att det var många nollor.
– Ärligt talat är det lite för lätt. 17 felfria rundor brukar det inte vara. Likväl fråntar det inte oss vår prestation, säger han till Ridsport.
I pausen höjs hindren ett snäpp och ryttarna ska strax sättas på ännu hårdare prov.
– Nu är vi halvvägs. Det krävs tre svenska rundor till av samma kaliber, så håll tummarna, säger Sylve innan han fortsätter att ladda upp inför andra rundan.

Hur ligger vi till? Jodå, riktigt bra!

RESULTAT OMGÅNG 1
Tre lag landade på noll fel: Brasilien, Schweiz och Sverige. Två lag, Nederländerna och Tyskland, ligger bara ett nedslag efter, medan England har två nedslag med sig. Tjeckien och Irland tar med sig 13 fel in i omgång 2. De tre bästa rundorna räknas och Sverige var ensamt om att få till fyra felfria rundor.

HÄR kan du spana in allt som har hänt på Falsterbo Horse Show de senaste dagarna.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden