Hoppning
6 juni 12:15

Följ Nations Cup – två felfria svenskar i första rundan

InternationelltDet blev en kanonstart med en felfri runda för Sveriges första ekipage i årspremiären av Nations Cup i St Gallen, Schweiz.

Följ Nations Cup – två felfria svenskar i första rundan
Douglas Lindelöw och Casquo Blue fixade en drömstart för Sverige i Nations Cup. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Första omgången i prestigeserien började klockan 11,45 och Sverige har startnummer 3.

I det svenska laget ingår Douglas Lindelöw/Casquo Blue, Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W, Evelina Tovek/Winnetou de la Hamente Z och Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana i denna angivna ordning.

De tio lagen startar i följande ordning: Brasilien, Schweiz, Sverige, Storbritannien, Tyskland, Mexiko, Nederländerna, Egypten, Italien, Israel.

Douglas Lindelöw ordnade en kanonstart för Sverige genom att vara felfri – något som bara Sverige och Schweiz lyckades med.

Rolf-Göran Bengtsson och kraftfulle Ermindo W såg ut att ha något riktigt bra på gång. Men på slutet av banan fick hingsten ner en bom när sprattlade på sitt lite speciella sätt med bakbenen över ett hinder. Sedan kom ett kraftigt nedslag på sista hindret och det blev totalt 9 fel för ekipaget.

Sverige i ledning

När två ekipage i varje lag hade gjort sin första runda delade Sverige ledningen med Egypten, båda lagen med 0 fel när ett resultat räknats bort.

I tredje rundan levererade regerande Europamästaren Martin Fuchs och 9-årige Leone Jei en riktig klassrunda och gick mål med 0 fel i protokollet.

Direkt efteråt var det dags för Evelina Tovek och Winnetou de la Hamente Z. Den svenska ryttaren red starkt framåt genom banan. Hästen fick med sig två hinder genom att vara i med sina bakben på nedvägen och rev sedan ytterligare ett hinder. Det blev 12 fel för ekipaget och plötsligt låg Sverige sist i tävlingen.

Det var inte många nollor över den tolv hinder långa banan som bland annat innehöll en maffig vattengrav och en trekombination.

När tre ekipage i varje lag gjort sin första hoppning var bara fyra ekipage helt felfria. Tiden var också utslagsgivande.

Strålande Indiana

Malin Baryard Johnsson red H&M Indiana med stort självförtroende och det kapabla stoet hoppade strålande. Ekipaget fick trekombinationen att se lekande lätt ut och gick i mål med 0 fel. Det gav Sverige 9 fel totalt i första rundan. Det räckte till en fjärde inför andra rundan. Inför denna toppade Tyskland och Egypten med 5 fel vardera och Schweiz var trea med 8 fel.

Flera av dessa lag ingår inte serien och är därmed inte heller Sveriges rivaler i poängjakten. Det handlar om Brasilien, Egypten, Israel och Mexiko.

Andra nollan

Douglas Lindelöw och Casquo Blue satte ännu en säker runda där den atletiske hästen visade att han kan reda ut situationer även när han kom lite nära hindret. Det blev ännu en nolla för svensken.

Rolf-Göran Bengtssons fick 4 fel samtidigt som övriga lags resultat gick Sveriges väg. Efter att två ryttare i varje lag gjort sin andra runda låg Sverige tvåa och Tyskland ledde.

Evelina Tovek fick även hon 4 fel i andra rundan medan Martin Fuchs stod för klassens andra dubbelnolla.

Tyskt i topp

När tre ekipage av de åtta lag som gått vidare till andra rundan gjort sin runda låg Sverige trea och Tyskland fortfarande i topp.

Sista starten för Sverige blev återigen en uppvisning av H&M Indiana. Det mäktiga stoet var i insprånget i tvåkombinationen mycket lätt, men bommen blev kvar och slutresultatet för ekipaget 0 fel.

Sverige slutade på totalt 13 fel.

Resultaten fortsatte gynna Sverige och när Tysklands siste ryttare, Philipp Weishaupt, gick in på bana hade tyskarna inte råd med ett enda nedslag. När detta kom stod det klart att Sverige och Tyskland fått samma antal fel och det blev omhoppning om segern.

Enligt reglerna är det ett ekipage per lag som gör omhoppningen. För Sverige blev det Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W som tog sig an omhoppningen. Ekipaget fick också den lite otacksamma uppgiften att gå ut först. För Tyskland startade Christian Kukuk/Mumbai.

Omhoppningsbanan hade inga direkt alternativa vägar, men några ordentliga galoppsträckor. Bengtsson satte press på Kukuk genom att vara både snabb och felfri och när Kukuk fick ett tidigt nedslag var den svenska segern klar.

Online-resultat

Banskiss

ClipMyHorse sänder alla klasser.

Arrangörens webbplats

Start- och resultatlistor

Regler med mera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden