Hoppning
29 april 2018 10:57

Sverige delad femma i Nations Cup

InternationelltÅrspremiären i hoppningens Nations Cup i Slovakien är avklarad. Sverige slutade delad femma av de åtta lag som startade i Samorin, Slovakien. Schweiz vann.

Sverige delad femma i Nations Cup
Henrik von Eckermann är redo för världscuphoppningarna i Italien den här veckan. ArkivFoto: Roland Thunholm

Uppdatering 16.00: Sverige slutar på 20 fel efter att Malin Baryard Johnsson och H&M Indiana fick med sig bommar ner både i trekombinationen och på sista hindret. Det räckte till en delad femteplats, något som svenska teamet inte var nöjt med.

Schweiz vann premiären klart med 9 fel och behövde inte ens låta sin sista ryttare rida andra rundan. Irland kom tvåa med 13 fel och Belgien blev trea på 16 fel.

Longines Fei Nations Cup™ Jumping Samorin Svk
Martin Fuchs satte två nollor för Schweiz och bidrog starkt till segern. Foto: FEI/Łukasz Kowalski

Uppdatering 15.53: Schweiz Martin Fuchs kämpe Chaplin slog nästan knut på sig själv för att inte röra något hinder – och det lyckades. Schweiz fick en felfri runda och behåller sin ledning när sista ryttarna i varje lag ska in och göra sin andra runda.

Uppdatering 15.40: Evelina Tovek fick ett retfullt frambensfel redan på första hindret, därefter var hon felfri. Sverige har nu det ofördelaktiga resultatet 4 fel på varje ekipage när tre har gjort sin andra runda och ligger just nu sexa.

Ridsport.
Nicola Philippaerts ordnade två felfria rundor åt Belgien. (Arkivbild) Arkivbild: Roland Thunholm

Uppdatering 15.30: Belgien – som låg delad femma med Sverige på 8 fel efter första rundan – har båda första ryttare felfria i andra rundan.

Uppdatering 15.25: Werner Muff i ledande Schweiz lag satte press på de tre lagkamrater som kommer efter honom genom att få ett nedslag i andra rundan. Tysklands andreryttare Janne-F Meyer Zimmerman snyggade till siffrorna lite för sitt lag genom att sätta en säker nolla. För Irma Karlsson kom det ett nedslag på den massiva muren i början av banan – 4 fel i protokollet för Sverige.

Uppdatering 15.10: Andra rundan började återigen med ett nedslag för Sverige. Henrik von Eckermann och Cantinero bjöd på många fina språng, men på den svart-vita oxern på båge efter vattengraven var Cantinero inte riktigt med på noterna och rev grovt.

Uppdatering 14.15: Spanien avslutade första omgången riktigt snyggt med en felfri runda av Eduardo Alvarez Aznar. Sveriges 8 fel räcker till en femte plats efter första rundan.

20180429_malinbaryard_rt
Malin Baryard Johnsson var sist ut i det svenska laget som fick med sig 8 fel från första rundan. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Uppdatering 14.04: Steve Guerdat visade mästartakter och håll nerverna under kontroll tillsammans med Hannah. Han satt en säker nolla för Schweiz som alltså stannar på 0 fel i första rundan. Malin Baryard Johnsson hade en ivrig H&M Indiana under sig. Den rutinerade ryttaren hanterade stoet så gott som perfekt, men det kom ett nedslag på sista hindret i trekombinationen. Sverige slutar på åtta fel i första rundan.

Uppdatering 13.55: Spanien har inte haft sin bästa dag, och deras tredje ryttare Diego Perex Bilbaou vägrade ut sig. Schweiz är enda lag som stanna på nollan efter första rundan när ekipage i varje lag har startat. Brasilien och Irland kan som bäst stanna på 1 fel vardera.

Uppdatering 13.47: Schweiz har nu två felfria rundor efter en riktig uppvisningsrunda av Marcus Fuchs och Chaplin. Italiens Alberto Zorzi fick arbeta hårt med sin Vannan som var lite vinglig och okoncentrerad, bland annat mot vattengraven. Det blev två dyrbara nedslag för Italien. Evelina Tovek och Dalila de la Pomme gick ut som tredje ekipage för Sverige. Ekipaget bjöd både på en del riktigt fina, spänstiga språng och några där lite skärpa fattades. Det blev tre nedslag under sista halvan av början.

Uppdatering 13.36: Det verkar inte riktigt vara tyskarnas dag. När deras två första ryttare har ridit ligger de på 13+8 fel och kan alltså som bäst sluta på 8 fel. Irland har 12+1 fel, Spanien 18+8 fel. Sverige, Italien, Belgien, Schweiz och Brasilien har fortfarande chans att sluta på 0 fel i första rundan när två ekipage för varje land har startat.

Ridsport, Ullevi Dag 7
Irma Karlsson och Ida van de Bisschop fick banan att se riktigt enkel ut. (Arkivbild) Foto: Roland Thunholm

Uppdatering 13.29: Italiens Piergiorgio Bucci lotsade atletiska Driandria utmärkt runt gräsbanan och gick i mål med en säker nolla i protokollet. Sveriges Irma Karlsson gjorde inte misstag med sin Ida van de Bisschop som visade galopperade runt i ett fräscht tempo och fick allt att se enkelt ut. En felfri runda för Sverige!

Uppdatering 13.18: Werner Muff har sett till att Schweiz har fått en felfri start, och  Nicola Philippaerts grejade en felfri ritt åt Belgien. De båda nationerna och Brasilien har varsin felfri runda när ett ekipage för varje nation har startat. Sverige och Italien har fyra fel.

Uppdatering 13.09: Tävlingarna hålls i strålande solsken med en temperatur runt 25 grader. Henrik von Eckermann var först ut av svenskarna med Cantinero. Ekipaget såg ut att ha en säker nolla på gång och klarade alla svårigheter som trekombination och vattengrav strålande, men på näst sista hindret kom ett nedslag utan synbar anledning.

Det är ett laddat svenskt gäng som finns på plats i Samorin. Malin Baryard Johnsson är den som har lyckats bäst hittills med en GP-placering på lördagen.

Det svenska laget består av:
Henrik von Eckermann/Cantinero
Irma Karlsson/Ida van de Bisschop
Evelina Tovek/Dalila de la Pomme
Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana

Sverige startar som nummer 4.

FEI-tv sänder live med början 12.50.

Arrangörens hemsida

Start- och resultatlistor

Deltagande lag

Regler

Fakta

Omgångar, Longines FEI Jumping Nations Cup 2018

Nations Cup består av åtta kvalomgångar och har tio deltagande nationer. Varje nation startar  fem omgångar.
26-29 april Samorin, Slovakien. Sverige deltar.
17-20 maj La Baule, Frankrike.
31 maj-3 juni St Gallen, Schweiz.
14-17 juni Sopot, Polen. Sverige deltar.
21-24 juni Rotterdam, Nederländerna. Sverige deltar.
12-15 juli Falsterbo Horse Show, Sverige. Sverige deltar.
26-29 juli Hickstead, Storbritannien. Sverige deltar.
8-12 augusti Dublin, Irland.
4-7 oktober, final i Barcelona, Spanien.  Dit går de sju bästa nationerna efter kvalomgångarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden