Hoppning
23 juni 2023 13:11

Sverige klart för final i EEF Series

InternationelltSemifinalen i Longines EEF Series är avklarad och Sverige fixade den åtråvärda biljetten till seriens final.

Sverige klart för final i EEF Series
Irma Karlsson och Chacconu. Foto: Roland Thunholm

Sverige hör till norra regionen i serien och efter att hopplaget samlat poäng i danska Uggerhalne och norska Drammen tog det sig till fredagens semifinal i franska Deauville som bjöd på sol och värme. Där gällde det att vara bland de fem bästa för att få en plats i finalen i polska Warsawa i mitten av september.

Sverige låg i topp en stor del av tävlingen, och slutade till slut trea – vilket innebär att finalplatsen är säkrad.

Det var två rundor över 1,50-hinder som gällde för de tio startande lagen. Banan hade tolv hinder och 15 språng och när första ekipaget, Danmarks Rikke Belinda Barker/Tabalou PS, hade gjort sitt såg det ut som att tiden inte skulle bli alltför svår att hålla.

Sveriges första ekipage Amanda Landeblad/For Killy bjöd på en väl avvägd och rytmisk runda som såg ut som säkerheten själv. Ekipaget visade att det inte var någon tillfällighet att det dubbelnollade i Drammen och satte en nolla i protokollet även denna gång.

När första ryttaren för varje nation hade gjort sin inledande runda hade Sverige, Danmark, Litauen, Portugal och Frankrike inga fel med sig.

Ännu en svensk nolla

Irma Karlsson och Chacconu började starkt, sedan fick ryttaren hjälpa till en hel del både med att korta galoppen innan trekombinationen och sätta fart för att räcka över vattnet. Men allt fungerade och Sverige fick ytterligare en nolla i protokollet.

När halva startfältet gjort sin första runda hade Sverige och Frankrike fortfarande 0 fel med sig.

Erica Swartz-madonna 5 220710 Rt
Erica Swartz och Madonna. Foto: Roland Thunholm

Erica Swartz hade händerna fulla med en energisk Madonna som visade utmärkt bakbensteknik och gjorde allt rätt. Det blev ytterligare en felfri runda för Sverige som därmed stannar på 0 fel i första rundan.

Marcus Westergren och Fellaini de Liebri Z kom till start och hade ett lite skakigt ögonblick i anridningen mot den smala muren i slutet av banan, men en kraftig förhållning från ryttarens sida räddade den situationen. Felet kom i stället i form av ett nedslag i tvåkombinationen direkt efteråt. Ryttaren valde sedan att lägga en volt innan sista hindret. De 18 fel ekipaget drog på sig spelar dock ingen roll för Sveriges resultat i första rundan, då det räknas bort.

Fyra lag på 0 fel

Inför den avgörande andra rundan stod fortfarande Sverige och Frankrike på 0 fel, och nu fann även Portugal och Spanien på 0 fel. I andra rundan startar lagen i omvänd startordning, alltså med de lag som ligger bäst till i slutet.

Portugals Rodrigo Giesteira Almeida  var först ut från de lagen som var felfria så här långt. Tillsammans med Jordan Molga M gjorde han allt rätt, gled bland annat fint genom trekombinationen och satte sin andra nolla i klassen.

För Frankrikes första ryttare i andra rundan blev det 4 fel.

32-åriga Amanda Landeblad levererade återigen en stensäker runda och Sverige fick ytterligare en nolla.

Tufft för Spanien

Spaniens Manuel Fernandez Saro började med ett grovt bakbensfel på första hindret och sedan fortsatte det med häst och ryttare inte riktigt var i harmoni och vid vattnet visade hästen Acoufina PS att hon inte ville vara med längre. Tuff start för Spanien i andra rundan med ett uteslutet ekipaget.

Portugals Pedro Miguel Gonçalves Silva fick 4 fel med sig medan Spanien tryckte till en nolla i protokollet. 0 fel blev det även för Frankrike trots att hästen Dexter de Kerglenn visade prov på en hel del attityd genom rundan.

Stopp för Irma Karlsson

Irma Karlsson började lika fint som i första rundan, men i anridningen till trippelbarren i mitten av banan blev det ett totalt missförstånd och Chacconu stannade. Efter det fortsatte den stabila hoppningen, men ekipaget drog också på sig en del tidsfel, totalt 7 fel.

Samtliga lag som var felfria i första rundan hade nu en felfri vardera i andra rundan efter två ekipage.

Frankrikes tredjeryttare fick också 4 fel medan Portugals tredje ryttare lade till 8 fel i protokollet. Detta öppnade upp för Belgien som hade 4 fel med sig från första rundan, men lyckats få två nollor i andra rundan.

Erica Swartz och Madonna såg lika säkra ut i andra rundan som i första, men en lite snopen touch på muren i slutet av banan gav 4 fel i protokollet. Spanien rasade efter ytterligare 8 fel.

Sverige i ledning

Efter tre ekipage i andra rundan leder Sverige.

Belgien visade återigen att de ville vara med i matchen när deras sisteryttare
Wilm Vermeir satte en stensäker nolla. Belgien slutade därmed på sina 4 fel som var med från första rundan. 4 fel är också det bästa möjliga resultatet för Sverige i detta läge.

Frankrikes Mathieu Billot nollade också med en lite yvigt hoppande Quel Filou, vilket gjorde att hemmanationen också slutade på 4 fel.

Marcus Westergren gjorde inga misstag och Fellaini de Liebri Z var väl med på noterna hela vägen. Det blev felfritt och därmed 4 fel även för Sverige. Detta innebär att Sverige är klart för final i serien då det som sämst kan bli en tredje plats.

Belgiens Wilm Vermeir gick ut först och var både felfri och snabb – detta satte press på Frankrike och Sverige som kom efter. Frankrikes Mathieu Billot fick till en riktigt fin omhoppning där Quel Filou visade prov på sina stora kapacitet flera gånger. Det blev felfritt med en tid som var ungefär två sekunder snabbare än Belgiens.

När det blev dags för Sveriges Erica Swartz gjorde ryttaren en satsning och hittade korta vägar. Dessvärre föll bakbommen på sista hindret. Sverige slutade trea, Frankrike vann och Belgien blev tvåa. Det innebär att Sverige är klart för seriens final.

Startnummer, svenska ekipage

3) Amanda Landeblad/For Killy
13) Irma Karlsson/Chacconu
23) Erica Swartz/Madonna
33) Marcus Westergren/Fellaini de Liebri Z

Liveresultat
Start- och resultatlistor Deauville
Laguppställningar
ClipMyHorse sänder live

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden