Hoppning
27 november 2022 14:30

Svenskarna borta från toppstriden

Världscupen i hoppningWilma Helström fick två rivningar i omhoppningen i Madrid, och för Petronella Andersson slutade omhoppningen med 18 fel efter att hon lagt en volt. Här är Ridsports rapportering från världscupomgången.

Svenskarna borta från toppstriden
Daniel Deusser startar Bingo Ste Hermelle i Madrid. Bilden är från LGCT Stockholm 2021. Foto: Nacho Olano

Bandesignern Javier Trenor bjuder på en 1.60-bana med 13 hinder och 16 språng. Det är en bana som kräver att krafterna finns med ända till slutet. Trekombinationen ligger som hinder 10 med räcke-oxer-räcke, och därefter är det en oxer innan en tvåkombination kommer som nummer 12, och banan avslutas med en oxer.

Kl 13.05 Ben Maher och Exit Remo inleder felfritt, och det ser dessutom lekande lätt ut. Tiden 69.41 är dock lite nära maxtiden på 70 sekunder. Nästa ryttare, irländaren Denis Lynch och GC Chopin’s Bushi har det inte lika lätt. Hästen stannar på ett räcke och ryttaren åker av, men klarar sig utan skador.

Kl 13.15 Efter några ekipage med nedslag, däribland Gregory Whatelet som river sista hindret efter att inte ha räckt fram med Clarity, kommer andra nollan genom Julien Epaillard och Caracole de la Roque. Direkt efter nollar nästa fransman, Grégory Cottard och Bibici, som har lite flyt med bommar som rullar men stannar kvar i hållaren.

Kl 13.20 Första svenska ekipaget, Wilma Hellström och Cicci Bjn, tar sig an banan utan problem, sätter nollan och är klart för omhoppning.

Kl 13.46 Ett femte ekipage har blivit klart för omhoppning, Emanuele Gaudiano från Italien med Chalou, men i övrigt har bommarna fallit för ekipagen. Katherine A. Dinan från USA med startnummer 18 rider Brego R’n B. Det blir en fin runda men 4 fel.

Och så är det dags för Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z. Ekipaget klipper hinder för hinder, och går i mål felfria och inom tiden.
-Det är ingen slump att det är felfritt, det är tio av tio för ridningen säger Lotta Björe i Svt:s sändning.

Kl 14 Efter en paus väntar andra halvan av startfältet. Wilma Hellström blir intervjuad i pausen och säger att hennes häst är otrolig.
– Hon vet vad hon ska göra på banan. Hur planen blir i omhoppningen beror på hur många nollor det blir, säger Wilma.
Första ekipaget efter pausen, Daniel Deusser från Tyskland och Bingo Ste Hermelle, blir det sjunde ekipaget till omhoppning, och direkt därefter nollar även Frankrikes Simon Delestre och Cayman Jolly Jumper. Nionde nollan kommer sedan genom schweizaren Martin Fuchs och The Sinner.

Kl 14.10 Norges Marie Valdar Longem och Echo de Virton får som många andra med sig plankan på uthoppet i trekombinationen, och är i mål med 4 fel, och 13 ekipage återstår i grunden.

Kl 14.16 Kevin Staut, tvåa på världscuprankingen i den västeuropeiska ligan, kommer nära hinderstödet i b-hindret i tvåkombinationen näst sist på banan, men rätar upp det hela och kommer i mål felfritt med Visconti du Telman.

Kl 14.31 21-årige Jack Ryan från Irland beskrivs som ett framtidshopp av SVT:s Lotta Björe. Han rider balanserat och välavvägt, men det blir nedslag på plankan i uthoppet från trekombinationen och sedan ytterligare ett med Guppie VDL.

Kl 14.41 Det är inte vackert hela vägen men det blir felfritt för italienaren Piergiorgio Bucci och Cochello. Jur Vrieling och Long John Silver gör en fin runda men det blir 8 fel. Därefter kommer ännu en felfri ritt från Maikel van der Vleuten och Elwikke.

Steve Guerdat från Schweiz och SWB-hästen Albfuehren’s Maddox gör en elegant, felfri runda. Allra sista startande är Harry Charles med  Sverigebekante Casquo Blue. De ser ut att trivas med varann och med banan och blir det femtonde och sista ekipaget till omhoppning, med slagläge som sista startande i omhoppningen.

Omhoppning

Kl 15.05 Nu är omhoppningen i gång på en bana med nio språng. Det retliga c-hindret i trekombinationen med den lättrivna plankan är borta, men a- och b-hindren är kvar.
Ben Maher och Exit Remo sätter upp god fart men får ett nedslag. 4 fel och tiden 42,92. Julien Epaillard och Caracole de la Roque sätter upp farten ytterligare och det blir felfritt men han ser ut som att det fanns mer att ge, när han går i mål med 42,61.
Det blir rivning både på första och andra hindret för Wilma Hellström och Cicci Bjn.
Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker Z börjar med en rivning, kommer sedan av sig och lägger en volt vilket ger ytterligare 4 fel. Banan går sedan felfritt men tiden tickar iväg och resultatet blir 18 fel varav 10 för tiden.
Daniel Deusser nollar men är inte lika snabb som Epaillard. Martin Fuchs får en rivning, liksom Kevin Staut.

Andreas Schou satsar lite för mycket, med ett nedslag som följd, medan italienaren Piergiorgio Bucci får ett halsbrytande språng med Cochello över näst sista hindret, ekipaget är nära att gå omkull, ryttaren hamnar framför sadeln men klättrar tillbaka och är felfri i mål.

Steve Guerdat är ytterligare en ryttare som satsar allt på ett kort, och det blir 12 fel. Sista ryttaren ut är Harry Charles som får ett nedslag med Casquo Blue.

Startlista och resultat

Banskiss

Följ sändningen i SVT Play

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden