Sverige
22 oktober 2019 06:15

Evidensia stänger tre hästkliniker

Olönsamt/uppdateradNu bekräftar Evidensia att en tredje hästklinik är på väg att avvecklas. Orsaken är en nedgång i efterfrågan, enligt Evidensias affärsområdeschef för häst. Men det finns inga planer på ytterligare stängningar av kliniker.

Evidensia stänger tre hästkliniker
Evidensia stänger tre hästkliniker på olika ställen i landet. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Jeanette Flensburg

Först kom beskedet att kliniken i Skellefteå skulle stängas på obestämd tid. Bara en vecka senare blev det känt att Evidensias hästklinik i Kalmar skulle avvecklas. Nu bekräftar Linda Wikström, Evidensias affärsområdeschef för häst, att inte bara filialen i Skellefteå stängs, utan även huvudkliniken i Umeå och dess andra filial i Solänget.

Dessutom kommer en tredje klinik, Evidensias klinik i Örebro, att slå igen.

Orsaken är densamma i samtliga fall, hästägarna anlitar inte klinikerna tillräckligt mycket.
− Under en längre period har vi sett en nedgång i efterfrågan på våra veterinärtjänster hos hästklinikerna i Örebro, Kalmar och Umeå med dess två filialer i Skellefteå och Solänget. Vi har försökt hitta vägar för att kunna driva verksamheterna vidare, men inte hittat någon lösning. Därför har tyvärr beslutet blivit att avveckla verksamheterna, skriver Linda Wikström i ett mail till Ridsport.

− När vi tar det tunga beslutet att avveckla baseras det på fakta och ekonomiska resultat som uppvisar tydliga förluster över lång tid. En sådan här åtgärd är alltid tråkig då det drabbar både våra anställda och kunder, fortsätter Linda Wikström.

På alla tre ställena har den befintliga personalen erbjudits att driva klinikerna vidare i egen regi, fristående från Evidensia, men tackat nej.

Så snart de fackliga förhandlingarna är klara kommer Evidensia att informera alla befintliga kunder om när verksamheterna kommer att läggas ner.

Inga fler i fara

På frågan om det finns ytterligare kliniker som har en osäker framtid svarar hon:
− Nej, det är endast dessa kliniker som avvecklas. Övriga hästkliniker har en stark efterfrågan där vi också ser möjligheter att utveckla klinikerna ytterligare.

Linda Wikström skriver också att det inte pågår någon större omstrukturering av Evidensias hästverksamhet.
− Nej, någon sådan finns inte.

Evidensia har efter stängningen av dessa kliniker åtta hästkliniker och två specialisthästsjukhus i Sverige.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden