Sverige
18 november 2016 13:00

Förbundet uppdaterar vaccinationsregler i TR efter Ridsports upptäckt

Tidningen Ridsports avslöjande har lett till en ny formulering i TR.
Förbundet öppnar nu för ett grundligare skydd för tävlingshästar, ett skydd som vaccinationstillverkarna förespråkat sedan länge.

Tidningen Ridsport avslöjade i höstas att flera veterinärer ifrågasätter Ridsportförbundets regler för vaccination mot hästinfluensa. Reglerna avvek från tillverkarnas egen rekommendation och i en artikel  om det hela som publicerades i papperstidningen kunde vi berätta hur en mening om vaccinationer helt fallit bort ur tävlingsreglementet (TR).
Meningen ”För att ur medicinsk synpunkt få det bästa skyddet bör tillverkarens rekommendation om vaccinationsintervall följas.” är tillbaka i 2017 års TR. Det innebär en påminnelse till hästägarna om att TR-reglerna ska ses som minimikrav.

Formuleringarna angående hur en grundvaccination ska utföras har dock inte ändrats. Tillverkarna rekommenderar en grundvaccination bestående av tre sprutor, men TR kräver bara två som en grundvaccination även i framtiden.

En annan nyhet angående vaccinationerna är att alla datum för hästens vaccinationer nu ska läggas in i Tävlingsdatabasen (TDB). Detta måste vara gjort före hästens första start under 2017. Möjligheten att mata in datum för vaccinationer i TDB har funnits sedan maj 2015.

Även i framtiden måste vaccinationsintyget kunna visas upp på tävlingsplatsen. Överdomaren eller sekretariatet ska genom stickprov kontrollera minst fem procent av hästarna och kontrollerna går ut på att jämföra vaccinationsintyg med uppgifterna i TDB.
Den som startar utan att kunna visa upp ett giltigt vaccinationsintyg blir avstängd från klassen. Om  felaktiga uppgifter skulle upptäckas vid kontroll av vaccinationer i TDB medför detta avstängning samt straffavgift på 500 kr.

Text: Anna Nyberg

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden