Sverige
16 oktober 2020 09:52
Ridsportplus

Förbundet vill driva frågan om säkerhetstigbyglar

Osäker säkerhetDe bristande kontrollerna av säkerhetsstigbyglar är ingen nyhet för Ridsportförbundet.
– Vi är häpna över vilka påståenden som görs kring stigbyglar i dagsläget, säger Göran Dalin.

Förbundet vill driva frågan om säkerhetstigbyglar
Säkerhetsstigbyglar är en självklarhet för många, men bristen på standardiserade tester gör det svårt att avgöra hur säkra de egentligen är. Foto: Jaques toffi/Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sedan i våras har Svenska Ridsportförbundets säkerhetsutskott haft stigbyglarna på agendan.
    − Problemet är att produkterna som marknadsförs som säkerhetsstigbyglar så gott som alltid saknar dokumentation som styrker påståendena om säkerheten, säger utskottets ordförande Göran Dalin.
    − Om man påstår att utrustningen är ”säkrare” än andra stigbyglar ska man ha belägg för det, understryker han.

    Göran Dalin berättar att säkerhetsutskottet var samlat under Gothenburg Horse Show och passade på att undersöka utbudet av så kallade säkerhetsstigbyglar på mässan.
    − Ledamöterna häpnade över de påståenden som gjordes kring stigbyglarna som såldes där. Vi blev upprörda över hur något kan marknadsföras som ”säkrare” fast det inte finns några belägg för det.

    Goran-dalin-foto-privat
    Göran Dalin, ordförande i SvRF:s säkerhetsutskott. Foto: Privat

    Sedan dess har säkerhetsutskottet undersökt hur FEI och nationella förbund hanterar frågan om det som kallas säkerhetsstigbyglar, utan att få mycket ledning.
    − Vi har också tagit upp det i vårt samråd med de nordiska ridsportförbunden, och de vill gärna att vi driver frågan.

    Konsumentverkets sak att ta initiativ

    I somras skickade Svenska Ridportförbundet ett brev till Konsumentverket med frågan huruvida stigbyglar kan räknas som personlig skyddsutrustning, och vad de i så fall kan initiera för tester, eftersom det är Konsumentverkets sak att ta initiativ till testmetoder för personlig skyddsutrustning.

    Ridsportförbundets säkerhetsutskott går nu vidare med frågan på andra sätt.
    − Vi kommer att fråga ridskolorna om hur de ser på stigbyglar, liksom hämta information från våra tävlingsryttare om vad de har för erfarenheter.
    − Min personliga åsikt är att inget ska få kallas säkert om det inte går att bevisa. Samtidigt finns problemet med att ta fram tester som styrker påståendet. Kanske kan vi som ett första viktigt steg komma dit att vi kan slå fast att vissa typer av stigbyglar faktiskt är farligare än andra.

    Tills vidare är Göran Dalins råd till dem som ska köpa nya stigbyglar att lyssna mer på människor man litar på än på försäljarnas marknadsföring.
    − Fråga äldre och mer rutinerade ryttare, eller prata med din ridlärare eller tränare innan du köper.

    I morgon: Så säger tillverkarna om stigbyglarna

    Fakta

    Så säger tillverkarna:

    Freejump

    Looney
    Patrick Looney

    ”Vi har jobbat i över 15 år för att hitta säkra stigbygellösningar. Vi vill förbättra säkerheten så mycket som möjligt, särskilt med tanke på att det inte finns några säkerhetsstandarder, varken när det gäller hållfasthet eller att foten kommer loss i händelse av ett fall. I dag finns det ingen stigbygelmodell som kan garantera full säkerhet, förutom öppna stigbyglar eller stigbyglar med tåhätta, som dock är svåra att använda i alla sammanhang. Om en arbetsgrupp skulle tillsättas för att ta fram nödvändiga säkerhetsstandarder, skulle vi gärna vilja vara med och bidra. En säkerhetsstandard vore mer än välkommen, eftersom det också ger oss möjlighet att validera våra egna tester.

    Vi gör omfattande tester avseende både material och säkerhet, och strävar hela tiden efter att förbättra oss. Freejump-stigbygeln med flexibel utsida, som både möjliggör att foten kommer loss och ger stötdämpning, är i dag två gånger slitstarkare än när den först släpptes på marknaden.”

    Patrick Looney, franska Freejump

    Tech Stirrups

    ”Vi har utvecklat våra stigbyglar genom att analysera olika typer av fall från hästryggen. Därigenom har vi tagit fram en lösning där den öppningsbara delen av stigbygeln enkelt öppnas och stängs igen, för att undvika skador på ryttare eller häst. Vi har valt en särskild typ av aluminium, som har hållfasthetstestats av både oss själva och en oberoende tredje part. Dessutom genomgår stigbyglarna funktionstester i flera faser och vi simulerar även olika skeenden i händelse av ett fall.”

    Alex Pedrali, italienska Tech Stirrups

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden