Sverige
14 oktober 2020 18:12
Ridsportplus

Säkerhetsstigbyglar – falsk säkerhet

Del 1 av 5: Falsk säkerhetRidhjälmar och skyddsvästar måste vara testade och godkända. Säkerhetsstigbyglar däremot säljs utan några som helst krav på funktion. Ridsport har gått på djupet och tittar på utbudet av säkerhetsstigbyglar.

Säkerhetsstigbyglar – falsk säkerhet
Att köpa ett par säkerhetsstigbyglar är en självklarhet för många föräldrar. Tyvärr visade sig inte Cornelia Wallenborgs förra stigbyglar fungera som det var tänkt. Foto: Anna-Lena Bergqvist

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Säkerhet är en viktig del av både hästägares och ryttares vardag. Att stigbyglar utgör en säkerhetsrisk är nog de flesta överens om, vilket inte minst visar sig i det digra utbudet av säkerhetsstigbyglar på marknaden.
    – Nästan alla vi säljer till vill ha någon form av säkerhetsstigbygel. Det är väldigt sällan vi säljer något annat när det gäller stigbyglar, berättar Ulrika Hilmersson på Skara Hästsport.

    Så tänkte även Jenny Wallenborg när hon köpte säkerhetsstigbyglar till dottern Cornelia Wallenborg, som tävlar ponny och häst på elitnivå. Dessvärre löste inte stigbyglarna ut som det var tänkt.

    Cornelia ramlade av och blev hängande vid sidan medan hästen sprang iväg. Som tur var stannade den upp, vilket gjorde att Cornelia kunde rucka på foten och komma loss. En bruten fotled och ridförbud blev resultatet.
    – Om det är en säkerhetsstigbygel ska den ju lösa ut snabbt. Drar hästen iväg är det kört om den inte gör det. Cornelia hade tur i oturen, det kunde gått mycket värre, säger Jenny Wallenborg.
    – Som mamma försöker man skydda sitt barn på alla sätt om det skulle ske en olycka. Cornelia får aldrig rida utan väst, hjälm och ett par säkra stigbyglar, och jag tror det är många som tänker så. Jag köpte ändå stigbyglarna i det syftet och de kostade en hel del pengar.

    Som mamma försöker man skydda sitt barn på alla sätt.

    Ansvaret ligger hos förbundet

    Helena-stigsson
    Helena Stigson, Folksam

    Ansvaret för att säkerställa och utveckla säkerhetsarbetet inom svensk ridsport ligger hos Svenska Ridsportförbundet. Målet är att svensk ridsport ska kännetecknas av en hög säkerhetsnivå för de aktiva. Stigbyglar har dock varit en vit fläck hos förbundet, tills  dess att säkerhetsutskottet nyligen tog upp frågan.
    – Att det finns brister när det gäller kraven på säkerhetsstigbyglar och konsumentskyddet är helt klart. Som det är nu har du egentligen ingen aning om du köper en säker produkt eller inte, säger Helena Stigson, idrottsforskare på Folksam som även sitter med i säkerhetsutskottet.

    Utifrån Folksams olycksdata från 2017 skadades i snitt två medlemmar varje månad efter att de fastnat i utrustning, berättar Helena Stigson.
    – Den siffran kan mycket väl vara högre då alla inte beskriver så detaljerat hur olyckan gick till.

    Klassas inte som personlig skyddsutrustning

    Helena_nilsson_press_dsc_6887
    Helena Nilsson, Konsumentverket

    Att säkerhetsstigbyglar ännu inte hamnat under luppen hos Konsumentverket kan delvis förklaras av att stigbyglar inte klassas som personlig skyddsutrustning. Personlig skyddsutrustning är något du håller i som skydd eller har på dig, så som  till exempel skyddsväst och hjälm.

    Kategorin personlig skyddsutrustning styrs av stränga EU-direktiv gällande tester och standarder. Men här faller säkerhetsstigbyglar mellan stolarna.
    – Men även om säkerhetsstigbyglar räknas som en generell produkt, säger produktsäkerhetslagen ändå att produkten ska vara säker. Det tillverkaren säger att produkten ska vara till för måste stämma överens med hur den fungerar, säger Helena Nilsson, utredare på Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet.

    Konsumentverket kan i sin rutinmässiga marknadsbevakning syna en produkt efter indikationer på att det finns säkerhetsbrister, men det finns också en anmälningsfunktion för konsumenter.
    – Visar det sig att det finns stora brister är det vårt ansvar att utreda, säger Helena Nilsson.

    Folksam har sedan tidigare gjort ett uppmärksammat test av ridhjälmar och Helena Stigson skulle gärna vilja testa säkerhetsstigbyglar.

    Finns inget sätt att testa på

    Inte minst med tanke på att Folksam då och då får propåer från olika företag som vill att Folksam ska rekommendera deras säkerhetsstigbyglar.
    – Men eftersom det inte finns någon testmetod kan vi heller inte bevisa att en stigbygel är bättre än någon annan. Vi har just nu inget sätt att testa om en säkerhetsstigbygel faktiskt löser ut, säger hon.

    Svårigheten i att hitta en effektiv och standardiserad testmetod är också den springande punkten när det kommer till att säkerhetsklassificera en produkt.
    – Att ta fram en testmetod som i sin tur kan leda till en säkerhetsstandard är ett omfattande arbete. Att frågan väcks är en bra början, säger Helena Stigson.

    I morgon: ”Vem som helst kan sälja en stigbygel och kalla den säkerhetsstigbygel”

    Fakta

    Det säger Ridsportförbundet om säkerhetsstigbyglar

    ”Använd säkerhetsstigbyglar av rätt storlek som förhindrar att foten fastnar i stigbygeln vid fall.” Så står det på Svenska Ridsportförbundets hemsida. Men vad som menas med säkerhetsstigbyglar är tämligen oklart, medan kraven på ridhjälmar och skyddsvästar tydligt specificeras med olika säkerhetsklassificeringar.

    Godkänd hjälm krävs för alla ryttare inom förbundets verksamhet – och enligt tävlingsreglementet krävs godkänd skyddsväst i hoppning för ryttare under 18 år och för alla ryttare i fälttävlans terrängprov. 

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 17/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden