Sverige
25 augusti 2020 10:09
Ridsportplus

”Anläggningarna är otroligt eftersatta”

Vägen till en ny anläggningSkånes Ridsportförbund erbjuder hjälp till kommuner som vill kartlägga hästverksamhet och få bättre insikter i ridsporten.
− Flera kommuner är på hugget och det är bra, för ridanläggningarna är otroligt eftersatta, säger Sara Palmman.

”Anläggningarna är otroligt eftersatta”
Många ridanläggningar i Sverige är otroligt eftersatta. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Erbjudandet till kommunerna innebär att distriktet samlar in fakta om kommunens ridklubbar, deras verksamhet och utvecklingspotential, och vilka hinder de ser, samt vilket stöd de önskar från kommunen.
    − Hittills har ett par kommuner nappat, säger Sara Palmman, som även arbetar med att hjälpa föreningar hitta rätt vägar in i kommunen.

    − En förening som ringer kommunen hamnar oftast hos fritidsförvaltningen, oavsett vad det gäller. Jag har själv arbetat inom kommun, landsting och region och kan se vad som är en planfråga, vad som ska till miljöförvaltningen, vad som är en tjänstemannafråga och när det är en fråga för politiken.

    Sarapalmman
    Sara Palmman

    Det enkla sättet för att välja rätt mellan de anställda tjänstemännen och politikerna är att kolla om det är en hur-fråga, alltså hur något ska utföras, eller en vad-fråga, alltså vad som ska göras. Vad-frågor ska till politikerna, förklarar Sara Palmman.
    − Och handlar det om att bygga en ny anläggning, då börjar det hos politikerna.

    Sara Palmman har ett tydligt exempel på hur eftersatt det kan vara på ridanläggningarna.
    − En ridskola i Skåne har stall i en K-märkt byggnad, där det var svartmögel på en av väggarna. När stallet skulle byggas om vägrade byggjobbarna arbeta där innan byggnaden sanerats. I samma miljö hade kvinnor och flickor vistats i åratal. Jag tycker att det säger en hel del om hur vi har det med jämställdheten.

    Anläggningsguiden ger vägledning

    Markku-soderberg
    Markku Söderberg

    För sex år sedan samlade Svenska Ridsportförbundet information och fakta om anläggningar i en digital guide.

    Nu har den kommit ut i en uppdaterad version. I ”Hästanläggningar – en guide” har Svenska Ridsportförbundet samlat råd för alla som behöver renovera eller bygga en ny anläggning som fungerar för både hästar och människor. I den uppdaterade versionen finns nya delar, som bland annat gäller tillgänglighet, hästvälfärd och hygienfrågor.
    – Guiden är ett steg i att kvalitetssäkra våra ridskolor och är ett sätt att sprida kunskap om hästanläggningar och ridsportens speciella behov, bland annat till kommuner, säger Markku Söderberg, ordförande i Ridskole- och Utbildningssektionen.

    Det är Ridskole- och Utbildningssektionen som står bakom guiden tillsammans med en grupp experter inom hästhållning, arkitektur, djurskydd, hästvälfärd, arbetsmiljö, ridskola, tävling med mera.
    – Att bygga eller renovera hästanläggningar är ofta komplexa projekt med stora investeringar och många hänsyn som ska tas. Vi har försökt samla alla frågeställningar som den som ska driva anläggningen bör tänka på innan man sätter spaden i marken, säger Markku Söderberg.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym