Ponny
8 februari 2017 10:25

Förbundets avtal sätter stopp för ponnyfinalen

Svenska Ridsportförbundets avtal med storsponsorn satte stopp för två stora breddtävlingar för ponny. Sveland Cup måste nu stryka sin riksfinal för att tävlingen på LB-höjder ska kunna leva vidare.

Förbundets avtal sätter stopp för ponnyfinalen
Serien fortsätter, men utan riksfinal. Alva Hjorth på ponnyn Munsboro Hawk Eye var en av förra årets vinnare.

Som Ridsport berättade nyligen blev det plötsligt stopp för breddtävlingen Sveland Cup på LB-höjd för ponny som under 10 års tid har haft mer än 5 000 deltagare och varje år mynnat ut i en riksfinal.

Svenska Ridsportförbundets sponsor Folksam har i sitt avtal med förbundet branschexklusivitet gällande bland annat rikstäckande serier och därmed får inte exempelvis Sveland sponsra ridsporten i form av en sådan, oavsett nivå.
Nu tvingas Sveland att stryka ponnyryttarnas final från programmet för att breddcupen ska kunna genomföras trots Ridsportförbundets regelverk.
– Den stora ponnyfinalen har varit väldigt uppskattad och vi har alltid ansträngt oss för att göra den extra festlig för deltagarna. Tyvärr kan vi inte i år genomföra de mindre finalerna på samma sätt och det är något vi beklagar, säger Joakim Bragée, ansvarig för Sveland Cup på Sveland Djurförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Den bantade versionen av tävlingen blir på enbart distriktsnivå i fem zoner med två deltävlingar och en final i varje zon.
– Vi har genomfört Sveland Cup under de senaste tio åren och på så sätt bidragit till att ponnyungdomarna får synas och utvecklas. Det är djupt beklagligt att Svenska Ridsportförbundet nu hindrar satsningar på ungdomar i ridsporten istället för att främja dem, säger Joakim Bragée.

Även LC-cupen Agria Pony Trophy i hoppning och dressyr har drabbats. Som Ridsport har rapporterat går serien i graven.
– Vi fick efter mycket diskussioner tillåtelse förra året, jag gick hela vägen upp i Ridsportförbundets ledning för att få chansen. I år valde vi att inte köra för det finns en gräns för hur mycket man orkar slåss för sin sak helt enkelt, sa Stefan Fur, affärsområdeschef på Agria, till Ridsport.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden