Fälttävlan
14 juni 2016 13:00

Förbundskaptenen om spöhändelsen: Inte acceptabelt

"Det ser inte bra, så får man inte göra naturligtvis", säger förbundskapten Staffan Lidbeck om hur landslagsryttaren Johan Lundin använde sitt spö på tävling i danska Kalundborg i helgen som var.

Förbundskaptenen om spöhändelsen: Inte acceptabelt
Fälttävlans förbundskapten Staffan Lidbeck tycker att händelser som den med Johan Lundin i helgen eller den med Pénélope Leprévost i våras borde bestraffas. Photographer Roland Thunholm

 Johan Lundin ringde Staffan Lidbeck, förbundskapten för det svenska landslaget i fälttävlan, redan på söndagskvällen och informerade honom om vad som hade hänt under tävlingen i Kalundborg.

– Vi pratade och jag sa att det är inget jag tycker är acceptabelt och att man som landslagsryttare måste tänka på att man är en förebild för sporten. Johan höll med och var ångerfull. Jag tycker att han ska ha heder för att han inte försöker förklara bort sig. För mig är saken nu utagerad även om jag tycker att det som hände var fel, säger Staffan.

Tycker du att Ground Jury gjorde rätt som inte gav Johan en varning eller någon annan sorts bestraffning?

– Jag vill egentligen inte uttala mig om det, för jag har inte all information och har bara sett en kort film och vet inte exakt vad regelverket säger om vad som ska bestraffas hur, men jag hade inte tyckt att det var fel om han hade fått något straff.

Vad beror det på att allmänheten ofta ser annorlunda på sådana här händelser än vad domarna och regelverket tycks göra?

– Det är jättebra fråga. Jag tror att det i längden hade varit bättre om sådana här händelser, jag tänker även på Pénélope Leprévost i Göteborg i våras, hade lett till en varning eller ett gult kort eller en avstängning. Då hade ridsporten mycket tydligare visat för allmänheten att vi inte accepterar sådant här beteende oavsett vad skälet är.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-