Sverige
26 maj 2023 19:19
Ridsportplus

Förbundskaptenen: ”Ordet hållbarhet har fått större tyngd”

KlimatavryckSamåkning och så lite packning som möjligt. Det är två sätt för hopplandslaget att minska sina utsläpp.
– Ryttarna är helt med på det, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Förbundskaptenen: ”Ordet hållbarhet har fått större tyngd”
Sporten är global och kommer att fortsätta att vara det, tror hopplandslagets förbundskapten Henrik Ankarcrona. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Henrik Ankarcrona är fullt medveten om sin sports klimatpåverkan. Inte minst utsläppen från transporter.
    – Självklart är det något jag reflekterar över. Det är svårt att undgå. Att komma med lösningar är knepigare, säger han.

    Det han kan göra i sin roll är att tänka på varje detalj. Ledorden är hållbarhet, säkerhet, prestation. Det vill säga att resa och tävla så hållbart som möjligt, utan att tulla på säkerheten, och prestera så bra som möjligt.
    – Hållbarhet är ett mindset som ska finnas hos alla. Vi har inte så mycket alternativ till dagens lastbilar, men vi gör det vi kan göra. Som mer och mer samkörning med fulla lastbilar. Den biten har vi blivit ganska bra på, säger Henrik Ankarcrona.

    Håller vikten nere

    Går det undviks också tider med mycket trafik för en jämnare, tidseffektivare och därmed bränslesnålare körning. Även lasten gås igenom för att hålla nere vikten.
    – Behövs full tank vatten? Hur mycket foder? Vilka prylar är onödiga? Ju mindre vi väger desto bättre. Att fila på varje detalj går i slutändan hand i hand med prestationen, menar förbundskaptenen.

    Personligen sätter han sitt hopp till den tekniska utvecklingen och framtidens ellastbilar, samt på sikt miljövänligare flyg.

    Att flygandet med häst ökat håller han med om. Även att flyget släpper ut stora mängder koldioxid. Frågan är om det går att försvara de många flygresorna med häst om alla nu måste bidra till att halvera utsläppen till 2030?
    – Nej, det går nog inte med den typ av flyg vi har nu. Men sporten är global och kommer att fortsätta vara det tror jag, säger förbundskaptenen.
    – Det är klart att man kan minska på flygandet. Men ska det vara på initiativ från deltagare eller ska det komma uppifrån? Säg att en ryttare avstår en resa. Blir den platsen tom eller fyller någon annan den? Jag vet inte.

    Vill vara positiv

    Henrik Ankarcrona har aldrig tvivlat på klimatforskarna, trots att rapporterna gör honom nedstämd. Ändå vill han vara positiv, även som privatperson. Och konstruktiv.
    – Alla individer måste tänka: Vad kan jag göra? Vilka uppoffringar kan jag göra? Då kan vi påverka. I förbundet har hållbarhet funnits med under lång tid. Men nu har själva ordet hållbarhet fått en större tyngd.

    Fakta

    Hållbarhetstrategi

    SvRF lanserade 2021 en ny hållbarhetstrategi utifrån FN:s globala utvecklingsmål. Den innebar bland annat översyn av resande och konsumtion, klimatsmarta val i stallet och MiljöChecken, en miljömärkning för tävlingsarrangörer.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden