Hästägartips
15 september 2018 14:01
Ridsportplus

Förebygg olycksriskerna i vardagen

VardagstipsOlyckor i samband med hästar ger ofta association av bockande unghäst eller ett kraftigt fall på terränghinder. Men det är i de vardagliga sysslorna en stor andel skador inträffar. Ridsport tipsar om hur du kan rensa vardagen från olycksrisker.

Förebygg olycksriskerna i vardagen
En stor del av olyckor i samband med hästar sker vid den vardagliga hanteringen, som när man leder sin häst (bilden har inget samband med texten). Foto: Leon Harris/iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fakta

    Statistik: Hästolyckor

    Enligt socialstyrelsens statistik från 2008 av 14 000 hästrelaterade olyckor som krävde akutvård, var en fjärdedel av skadorna orsakade av hantering av hästen. Exempel på det är att hästen sparkat, trampat, bitit eller klämt den skadade. Ryck i grimskaft och att hästen sprungit på den skadade förekom också.

    Försäkringsbolaget Agrias statistik från 2015 omfattar cirka 1 000 anmälda skador. Hälften av dem handlade om brutna armar, ben, fingrar och tår. Mjukdelsskada utan sår, tandskador och olika typer av sår förekom också.

    Expandera

    En av dem som skadat sig är AnnaKarin Cullberg Sjösten, Mölnbo, som förklarar olyckshändelsen som gav henne hjärnskakning, med meningen: ”Jag skulle bara ta in hästarna”.  Det är ju så det är, vi gör saker många gånger, de blir ren rutin och oftast går det bra. Men en dag händer något oförutsett och hästarna reagerar med flyktinstinkt och olyckan är ett faktum, trots att vi ”bara” ska göra som vanligt.

    I AnnaKarins fall handlade det om att ta in tre vuxna, snälla hästar från hagen en höstkväll, och hon vet inte exakt vad som hände, men förmodligen halkade hon omkull i det leriga underlaget, vilket skrämde hästarna som sprang över henne. Hon fick hjärnskakning, vilket resulterade i flera månaders sjukskrivning (fallet finns mer ingående beskrivet i Ridsports artiklar om hjärnskakning i våras).

    Det här är inte unikt, tvärtom. Det är lätt att hitta liknande fall i den egna bekantskapskretsen eller bland det man själv varit med om; någon som skrittat ut en tur på hängande tyglar och vaknat upp i diket med skallskada eller bruten arm sedan hästen skyggat för en hjort; en annan som klämts mellan hästar i grindöppningen och trillat omkull med diverse skador som följd.

    Flera olika riskmoment

    Just att leda hästar till och från hagen kan innebära flera riskmoment. Den mest sansade häst kan bli som förbytt om det kommer en styngfluga och surrar omkring den, medan man försöker sätta på grimman i hagen. Då är det lätt att bli trampad eller klämd.

    Samma sak om man leder två hästar som reagerar för en fladdrande presenning eller viftande plagg på tvättlinan. Vips kan den som leder dem ligga på backen om hästarna reagerat instinktivt. Även om incidenten inte alltid ger allvarliga skador eller bestående men är det nog så besvärligt att få småblessyrer som tar flera veckor att läka.

    Fakta

    Tips för att undvika olyckor i vardagen:

    Tänk efter före:

    – är det blåsigt och ”oroligt” väder, se till att presenningar, tvätt och annat som kan få hästarna att reagera är förankrade/borttagna innan du går för att hämta in dem

    – om hästarna regelbundet ska tas in i omgångar ur en större grupp, ordna en sluss i hagen där två i taget kan skiljas ut

    – ha bra på fötterna så att du inte halkar på blött gräs eller i lerig hage

    – gör det till en vana att ha reflexväst vid uteritter och när hästar ska ledas över vägen. Det är inte bara mörka höstkvällar detta behövs, vid dimma och regn är det också viktigt att synas på långt håll

    – i kollektivstall där det ibland kan vara oerfarna eller minderåriga som ska ta in och ut hästarna, kan man överväga att gör en inhägnad gång till hagen, så att hästarna inte leds utan går lösa. Vissa stall har regeln att ingen under 18 år får släppa ut/ta in hästarna utan att förälder eller annan vuxen är med

    – tänk på att robotgräsklippare och drönare hör till sådant som även den lugnaste häst kan reagera kraftigt för eftersom den inte alls förstår vad det är

    – var närvarande! Detta utesluter att plugga in hörsnäckor och lyssna på musik eller en bok under ritten, vid longering och annan hantering. Och förstås att skicka eller läsa sms på mobilen.

    Förebygg

    Arbeta hästen mycket vid hand, så att den lär sig att respektera din frizon och är trygg med dig vid sin sida. Det kan få hästen att behärska sin flyktinstinkt, så att den blir säkrare att hantera.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden