Hoppning
3 april 17:02
Ridsportplus

Förra årets Falsterbovinnare död

DödsfallFörst förlorade hon två topphästar i smittutbrottet av EHV-1 i Spanien förra året. Det blev en liten tröst när hennes 6-åring Secret Star hoppade hem 6-åringarnas final i Falsterbo i somras. Men nyligen dog även han. "Luften gick ur mig" säger Viktoria Sander.

Förra årets Falsterbovinnare död
Thomas Ryan och Secret Star vann 6-årsfinalen i Falsterbo 2021. Nu finns valacken inte mer. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Viktoria Sander driver Jumper Horses Sweden med fokus på att ta fram hästar till toppsporten.

På något sätt måste man gå vidare. Viktoria Sander.

För drygt ett år sedan var hon i Valencia i Spanien med fem hästar. Hon lämnade landet utan två av de bästa; Smokey och Quintano, som båda dog av EHV-1.

En dryg vecka efter segern i 6-årsfinalen fick Smokey avlivas, och i slutet av mars tog viruset även GP-hästen Quintano.

Med på resan var även Secret Star (HANN val f-15 e Stakkato Gold-Landadel, uppf Albert Sprehe, äg Jumper Horses Sweden). Han blev inte sjuk i Spanien och tillsammans med Thomas Ryan, som har ridit Viktoria Sanders hästar, vann han 6-årsfinalen i Falsterbo i somras.

 

Den kapable fightern följde sedan upp Falsterbosuccén med en andraplats i Champions of the Youngster.

”Slutar aldrig”

Nu är även Secret Star död.
– Det är en jättekonstig situation. Det slutar aldrig, säger Viktoria Sander.

Viktoria
Viktoria Sander. Foto: Privat

Det är ungefär tre veckor sedan valacken, som aldrig tidigare haft problem med magen, fick tarmvred. Fyra timmar efter första koliksymtomen var han död.
– Han dog på operationsbordet, han förblödde, säger Viktoria Sander som nu enbart har hästar från fyra år och nedåt, totalt åtta stycken som finns i Tyskland.

Ekonomiskt bakslag

Förlusterna av de tre hästarna har förutom sorgen och chocken också inneburit ett ekonomiskt bakslag för Viktoria Sander.

– Luften gick ur mig lite när Secret dog också. Men på något sätt måste man gå vidare och titta på det man har och försöka göra det bästa av det.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden