Sverige
14 juli 2018 09:15

Forskare kritisk till ridhjälmars skydd

HjälmtestEtt försäkringsbolag har testat 15 olika ridhjälmar som finns för barn och vuxna på den svenska marknaden. Få av dem håller måttet.

Forskare kritisk till ridhjälmars skydd
Forskaren Helena Stigson berättade om testet av ridhjälmar under ett seminarium i Falsterbo. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Försäkringsbolaget Folksams visar att bara tre av femton testade hjälmar får godkänt. Testet visade också att priset inte är avgörande för hur bra hjälmen är, till exempel var en av de dyraste hjälmarna bland de sämsta i testet.

Ridhjälmstillverkarna borde ta ett större ansvar. Helena Stigson, forskare. 

– Bland Svenska Ridsportförbundet 154 000 medlemmar drabbas ungefär fem ryttare i veckan av huvudskador. En av nio som drabbas av en hjärnskakning får dessutom bestående besvär. Att det då fortfarande är så få hjälmar som ger ett bra skydd mot hjärnskakningar är minst sagt undermåligt. Här borde ridhjälmstillverkarna ta ett större ansvar, säger Helena Stigson, forskare i Folksam till Svenska Ridsportförbundet. SvRF.

Det är andra gången som försäkringsbolaget gör ett ridhjälmstest. Sedan förra testet 2014 har hjälmarna blivit bättre, men det finns fortfarande stora brister.

Stor skillnad
Testet visar att det är stor skillnad mellan hjälmarna i testet, och risken för hjärnskakning är två till fem gånger högre om en av de sämsta hjälmarna används jämfört med om testets bästa hjälm används.

– Vi ser i vårt test att det finns stor potential att göra hjälmarna säkrare. De två hjälmar som kom bäst ut hade så kallat rotationsskydd (MIPS), men alla ridhjälmar behöver bli bättre på att minska rotationsvåldet för att undvika hjärnskakning eller mer allvarliga hjärnskador, säger Helena Stigson till SvRF.

Den största skillnaden mellan en bra och dålig hjälm är hur väl hjälmen skyddar huvudet vid sneda islag. Det finns inga lagkrav på ridhjälmstillverkarna att motverka rotationsvåld. Det görs endast raka islag för att mäta hur pass bra hjälmarna skyddar mot en skallfraktur. Detta trots att det finns forsknings som visar att rotationsvåld ger hjärnskador.

Testas för sneda islag
I Folksams tester testas ridhjälmarna även för sneda islag.
– För oss är det naturligt att engagera oss i hjälmtester då en dålig hjälm kan få stora konsekvenser för våra kunder. Vi tycker därför att det är olyckligt att det inte finns krav på att testa hur pass bra hjälmarna klarar av att skydda mot sneda islag som är det som bäst speglar hur en ryttare slår i huvudet vid en olycka. För att undvika att hjälmar säljs utan rotationsskydd bör även sneda islag omfattas i de europeiska certifieringstesterna, säger Helena Stigson till SvRF.

Totalt utmärker sig tre hjälmar i testet.
Bäst i test: är Back on Track EQ3 Lynx som är 30 procent bättre än medelhjälmen. Bra val: Back on Track EQ3 och Charles Owen Ayr8 Leather Look.

Ridsport har under året rapporterat mycket om hjärnskakningar och ridning.

Här finns hela listan med resultat på de testade hjälmarna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden