Avelsnyheter
20 mars 2019 15:25

Forskare vill förstå varför föl dör

ForskningVarför kastade stoet? Den frågan vill danska forskare besvara i ett nytt projekt. I dag finns för lite kunskap om orsakerna, menar forskarna, som nu vill få in aborterade föl för undersökning.

Forskare vill förstå varför föl dör
En dansk studie vill kartlägga orsakerna till att föl aborteras. (Arkivbild) Foto: Nathalie Kristensson

Det är Institutet för Klinisk Veterinärmedicin i Köpenhamn som ska genomföra forskningsprojektet, skriver Ridehesten. Målet är att undersöka orsakerna till att danska ston kastar, eller aborterar sina föl.
”Detta är ett område där kunskapen är mycket begränsad, och det finns ingen samlad bild av de orsaker som kan leda till att ett sto aborterar” skriver institutet i ett pressmeddelande.

Under projektperioden erbjuds danska hästägare en kostnadsfri undersökning av aborterade fölfoster och deras efterbörd. Institutet genomför en obduktion och letar efter virus, däribland abortvirus. Forskarna kommer också att undersöka fostervävnaden och leta efter tecken på sjukliga förändringar, om några sådana kan påvisas kommer forskarna också att genomföra en bakteriologisk undersökning.

Den som önskar delta i undersökningen ska kontakta sin veterinär som gör ett avtal med institutet och sedan är den som löpande kommer att få information om undersökningsresultaten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden