Avelsnyheter
22 februari 2019 13:58
Ridsportplus

Levande föl-avgift: Gustaf Johanssons beslut får efterföljare

Levande föl-avgiftCarina Forsén på Stall Fjälkinge hänger på Gustaf Johansson och inför levande föl-avgift för sina hingstar.
– Jag har funderat på det och när jag läste om Gustaf bestämde jag mig, säger Carina Forsén.
Gränsbo stuteri, som haft det för sina egna hingstar i flera år, ser inga problem med levande föl-avgift.

Levande föl-avgift: Gustaf Johanssons beslut får efterföljare
Carina Forsén, här med Florenzia vid 3-årstestet i Osby 2016, hakar på Gustaf Johanssons beslut. Arkivbild: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När Carina Forsén läste om Gustaf Johanssons enkät på Facebook och hur han efter den beslöt sig för att gå majoriteten av stoägarna till mötes och införa levande föl-avgift bestämde hon sig.

– Jag har har även tittat på siffrorna över hur många som betalat dräktighetsavgift och som jag sedan skrivit ut registreringspapper till ett par år bakåt i tiden. Jag tror inte att det ska påverka så mycket att införa levande föl-avgift, säger Carina Forsén som har hingstarna Firenze och Dream of Heidelberg II i stallet.
– Jag funderar dessutom på att även ta levande föl-avgift för den som vill använda den frysta sperma som jag har på Dionysos.

Lite oroad är Carina Forsén ändå över hur noggrant stoägarna vakar över sina dräktiga ston när det närmar sig fölning.
– Jag vill ju inte ta ansvaret för att de är lata och inte orkar vaka över sitt sto. Jag har sett ett par stoägare som berättat på sociala medier om hur de kommit ut på morgonen och hittat ett dött föl när de missat fölningen… Men nu provar jag det här.

Görs skriftligt

Den regel Carina tänker ha är att stoägaren ska besluta sig för 90-dygnsavgift eller levande föl-avgift innan stoet är konstaterat dräktig på 90 dygn, och det ska göras skriftligt.
– Hör de av sig på dygn 89 och vill ha 90 dygn får de en dag på sig att betala fakturan. Vill de ha levande föl-avgift kostar det 2 000 kronor mer än 90-dygnsavgiften.

Hängt kvar hos Gränsbo

Gränsbo stuteri är en av de hingsthållare som hållit kvar vid levande föl-avgiften när andra hingsthållare ändrat till 90-dygnsavgift och senare även 45-dygnsavgift.
– Det har hängt kvar, för tio år sedan var det ju det vanligaste alternativet, och vi har tyckt att det har varit bra att kunna erbjuda även den möjligheten till våra kunder, säger Ingmar Runesson på Gränsbo.

Jag upplever att det har varit uppskattat. Samtidigt förstår jag de hingstägare som vill ha in pengarna snabbare.

– Det har dessutom varit det enda alternativet vi haft på våra egna, vi har inte haft så att de kunnat välja 90 dygn i stället. Jag upplever att det har varit uppskattat. Samtidigt förstår jag de hingstägare som vill ha in pengarna snabbare. Unghingstarna i dag är så extremt dyra att man behöver ha in pengarna snabbt för att säkra sin investering. Man måste nog rent företagsekonomiskt titta på varje individ och bestämma vilka alternativ man ska välja för just den hingsten.

Zuidenwind 1187 (KWPN f-04 e OO Seven u Serendy e Jazz, uppf H v Helvoirt, äg Gränsbo Stuteri & VDL Stud) och Rose Mathisen
En av Gränsbos hingstar är Zuidenwind 1187 (KWPN f-04 e OO Seven u Serendy e Jazz, uppf H v Helvoirt, äg Gränsbo Stuteri & VDL Stud), med Rose Mathisen i sadeln. Foto: Fredrik Jonsving

Inte bestämt om årets prislista

Gränsbo stuteri är också ombud för andra hingstägare. Ingmar noterar att trenden är att det går åt rakt motsatta hållet till levande föl-avgift i hela Europa.
– Man får rätta in sig efter de man representerar, det är inte vi som sätter villkoren för de hingstar vi inte äger.

Ingmar Runesson säger att de inte har bestämt än hur prislistan ska se ut i år.
– Men jag tror nog att vi behåller levande föl på Zuidenwind och Bocelli, men kanske inför möjligheten att välja 90-dygnsavgift på dem. Det man inte ska glömma är att det skapar en hel del administration och extrajobb att införa fler valmöjligheter. Men man kan inte säga att de som väljer levande föl-avgift betalar sämre än de som betalar på 90 dygn. De allra flesta betalar för sig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden