Avelsnyheter
21 februari 2019 18:51
Ridsportplus

Gustaf Johansson lyssnade på stoägarna – inför levande föl-avgift

Undersökte marknadenInför årets betäckningssäsong gick hingsthållaren och uppfödaren Gustaf Johansson ut på Facebook och frågade uppfödarna hur de vill betala hingstens avgifter. En förkrossande majoritet valde levande fölavgift, som knappt existerar längre. ”Vill de ha det, ska de få det” konstaterar han.

Gustaf Johansson lyssnade på stoägarna – inför levande föl-avgift
"Alla företag behöver göra en marknadsanalys då och då och jag ville ta reda på hur folk tänker innan jag bestämde hur jag ska göra", säger Gustaf. Arkivbild: Annika Karlbom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Betäckningssäsongen närmar sig med stormsteg och inför den började hingsthållaren och uppfödaren Gustaf Johansson grunna på årets prislista. Han gick ut på Facebook och frågade uppfödare hur de vill betala hingstens avgifter.
– Alla företag behöver göra en marknadsanalys då och då, och jag ville ta reda på hur folk tänker innan jag bestämde hur jag skulle göra.

Gustaf angav tre betalningsalternativ: Språng plus vid 45 dygns dräktighet inklusive en fosterförsäkring, språng plus 90 dygn eller språng plus en något högre levande föl-avgift.

En förkrossande majoritet av de som svarade (70 procent när Ridsport kollade) skrev att de vill ha levande föl-avgift.
– Jag är uppfödare också, så det var inte särskilt överraskande. På 90-talet hade vi levande föl-avgift, men sedan gick fler och fler hingstägare över till 90 dygn och sen har vissa börjat med 45 dygn, men med försäkring.
– Och så har vi väldigt många importhingstar som uppfödaren får betala hela avgiften för direkt, oavsett om det blir dräktigt eller ej. Jag känner att stoägarna inte har haft något att säga till om utan har fått foga sig, så innan jag sätter mina priser vill jag lyssna på dem. Vill de ha levande föl-avgift, ja då inför jag det.

Förhöjd kostnad

Gustaf Johansson har i år två hingstar på station, men hoppas att nästa veckas bruksprov ska innebär att de utökas till fyra. Han har två hingstar med till prövning.
– Jag inför levande föl-avgift till en förhöjd kostnad med 2 000 kronor plus moms från och med i år för den som vill välja det alternativet i stället för betalning vid 90 dygns dräktighet. Det enda krav jag har är att stoägaren före den sista augusti ska ha bestämt sig för vilket alternativ hon eller han vill ha.

Om stoägaren inte anmält något alternativ före den 31 augusti blir det automatiskt 90 dygn.
– Och har man valt 90 dygn men inte skulle ha pengar just då kan man inte ändra sig och säga att man vill betala vid levande föl i stället.

Ser vinster

Gustaf Johansson har räknat på vilka ekonomiska konsekvenser införandet av levande föl-avgift skulle kunna innebära.
– Jag tror inte att jag kommer att förlora något på det. Jag vet att det finns andra hingstägare som provat detta med dåliga erfarenheter, bland annat stoägare som skulle slarva med att vaka över sitt dräktiga sto, men det kan hända den bästa att man missar en fölning. Jag kan inte nämna någon som inte övervakar sitt sto inför fölning. Dessutom finns det i dag tekniskt så oändligt många fler sätt att göra det på, så jag tror inte att just det är någon större risk.

Däremot ser Gustaf Johansson vinster i införandet av levande föl-avgift.
– Ja, jag tror att jag tjänar på det i längden för jag tror att mina hingstar kan få fler ston tack vare detta. Det är inte så många andra hingstägare som har det. Någon annan hingstägare har haft det på någon enstaka hingst men just nu känner jag inte till någon annan. Men det är möjligt att fler hingsthållare följer efter nu, det vore ju bara positivt för uppfödarna!

Vet hur det är

Att det blev just 2 000 kronor mer i levande föl-avgift beror på att Gustaf ville att hans alternativ skulle vara billigare än att ta en foster/fölförsäkring.
– Och nu kan stoägarna själva välja, det tror jag är det viktigaste. För mig innebär det att i stället för att få in alla avgifter under hösten fördröjs en del till våren och försommaren året därpå. Det gör mig ingenting. Eftersom jag själv är uppfödare vet jag hur jobbigt det är med alla avgifter på en och samma gång. Om jag kan underlätta genom att sprida på räkningarna och göra livet som uppfödare lite enklare för dem är jag bara glad.

Eftersom jag själv är uppfödare vet jag hur jobbigt det är med alla avgifter på en och samma gång.

Gustaf Johansson tror att hans drag med levande föl-avgift är viktigt ur en annan aspekt också.
– Allt pekar mot att det blir några riktigt stora aktörer bland hingsthållarna och tillsammans kommer de att ha makt att styra hela marknaden. Jag är övertygad om att de kommer att försöka införa det tyska systemet med full betalning redan vid bokning. Då känns det här bra, som en motvikt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden