Sverige
22 december 2019 10:26

Forskare vill ha diskussion om våld och tvång mot hästar

Debatt"Inom och utom ridsportens organisationer, behöver vi få till en bredare diskussion om både sportens och hästhållningens relation till tvång och våld." Så skriver fyra forskare i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Forskare vill ha diskussion om våld och tvång mot hästar
När går hästhantering över i våld och tvång, undrar forskarna i debattartikeln. Foto: Roland Thunholm

Debattartikeln är undertecknad av bland annat Petra Andersson, forskare i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och tillika hästmänniska, och Mari Zetterqvist Blokhuis, fil dr i praktisk kunskap vid Södertörns högskola, ridlärare som forskar om bland annat ryttarens position i sadeln.

I artikeln i GP i dag tar de upp hur tidigare ganska självklara och traditionellt vanliga sätt att hålla häst i spilta och box nu ifrågasätts. De går också in på Svenska Ridsportförbundets ändrade förhållningssätt till rollkur och hyperflexion, och de konstaterar att snart sagt alla inom hästsporten säger sig vilja komma bort från våld och tvång.

”Men tyvärr är det ju inte samma sak att säga sig vara på väg från metoder som innefattar våld och tvång som att faktiskt vara det”, skriver forskarna, som menar att de som hanterar hästar ofta inte vet var gränsen går innan något blir till våld och tvång.

Forskarna landar i att diskussionen om detta måste föras vidare, och att vi människor måste lyssna bättre på de djur vi lever tillsammans med.

Här kan du läsa debattartikeln.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden