Nyheter
18 november 2017 19:50
Ridsportplus

Forskaren: ”Hästar föredrar människor med undergiven hållning”

KroppspråkHästar har koll på oss människor. Det senaste i raden av flera ­forskningsprojekt avslöjar att hästar föredrar att närma sig människor med en undergiven kroppshållning framför dem som visar en dominant hållning.

Forskaren: ”Hästar föredrar människor med undergiven hållning”
Vilken signal sänder du ut när du tar kontakt med en häst? Forskningen visar att hästarna läser av både kroppshållning och ansikts­uttryck. Foto: Ann Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Resultaten är entydiga enligt forskarna. Utfallet blev detsamma för i stort sett alla 30 hästar som ingick i experimentet. I tur och ordning ställdes varje häst fem meter ifrån två människor som de sedan hade att välja mellan och fritt kunde gå fram till.

    Sammanlagt var det tio kvinnor med likartad kroppsbyggnad och likadana kläder som turades om att stå med dominant respektive undergiven hållning.

    – Det var ingen häst som genomgående föredrog den dominanta kroppshållningen, enligt forskarna Amy Smith och Clara Wilson, i Mammal Vocal Communication and Cognition Research Group, vid Universitetet i Sussex.

    Resultaten uppmuntrar oss människor att bli mer medvetna om vilka signaler

    I detalj:

    Amy Victoria Smith

    171116_amy Smith With Red_privat
    Amy Smith med hästen Red. Foto: Privat

    Bor: Sussex, södra England.
    Gör: Forskare vid Mammal Vocal Communication and Cognition Research Group, University of Sussex.
    Aktuell med: Doktorsavhandlingen ”Domesticerade hästars (Equus Caballus) responser på mänskliga emotionella signaler” (2017).
    Forskning: ”Jag är intresserad av hur djur uppfattar och förstår mänskligt beteende.” 

    För att människornas ansiktsuttryck inte skulle påverka hästarna var näsa och mun täckta. De sökte heller inte ögonkontakt.

    I testet innebar en dominant kroppshållning att stå med fötterna brett isär, utskjuten bröstkorg och armarna längs sidorna. Den undergivna krummade med axlarna, böjde lätt på knäna, höll ihop fötterna. Enligt forskarna visar studien att hästar spontant ser skillnad på mänsklig hållning, som de också tillskriver en kommunikativ innebörd.
    – Resultaten uppmuntrar oss människor att bli mer medvetna om vilka signaler  vi sänder ut när vi interagerar med hästar för att underlätta våra relationer med dem, säger Amy Smith.

    Samma forskare har även studerat hur hästar uppfattar mänskliga ansiktsuttryck. 28 hästar fick titta på fotografier som antingen visade ett glatt eller ett argt ansikte. Här fanns inga andra ledtrådar till sinnesstämningen än mimiken. Men det visade sig vara tillräckligt.

    – Reaktionen på arga ansiktsuttryck var särskilt tydlig, säger Amy Smith.

    När hästarna ställdes inför ett argt minspel ökade hjärtrytmen markant och de visade tydliga stressreaktioner.

    Ytterligare ett tecken på att hästarna uppfattade det arga ansiktet som hotfullt var att de vred huvudet och tittade med vänster öga. Enligt forskarna handlar det om att den högra hjärnhalvan, som är kopplad till vänster öga, hanterar hotfulla och negativa signaler från omgivningen.

    Hästarna vet precis hur de ska tolka oss

    – Det är intressant att hästarna reagerade starkt på arga uttryck, men inte alls lika tydligt på glada ansiktsuttryck. Det kan bero på att det är särskilt viktigt för dem att upptäcka faror i omgivningen. I det sammanhanget kan igenkänningen av arga ansikten fungera som ett varningssystem, som ger hästarna möjlighet att förutse ett negativt beteende hos människor, till exempel en hård hantering, säger Amy Smith.

    Slutsatsen är att hästarna vet precis hur de ska tolka oss, till och med när de enbart ställs inför delar av vårt register, som här i form av kroppsspråk eller ansiktsuttryck på bild.

    – Vi vet sedan länge att hästar är socialt sofistikerade djur, men det här är första gången som vi har kunnat påvisa att de ser skillnad på våra ansiktsuttryck. Det riktigt intressanta med forskningen är hästarnas skicklighet att läsa av känslor över artgränserna, säger Amy Smith.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden