Avel
30 december 2024 17:50

Forskningen vill se senare avvänjning av föl

UppfödningI dag är det vanligt att föl vänjs av vid sex–sju månaders ålder. Ibland för att stoet ska få vila inför nästa fölning, andra gånger för att fölet blivit sålt och ska flytta. Men vad säger forskningen egentligen – finns det en optimal tidpunkt att vänja av?

Forskningen vill se senare avvänjning av föl
Att dia ger inte bara mat, utan även närhet. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Etologen Renate Larssen har tittat på flera studier om avvänjning. Hon konstaterar direkt att forskningen samstämmigt visat att tidig avvänjning är väldigt stressande för fölet. 

Beteendena som styrker detta är många. Fölen blir oroliga, de springer mer och har därför en högre risk att skada sig. 

På något längre sikt finns det en ökad risk för att de leker mindre, är mer aggressiva, får en störd ät- och sovrytm, minskad tillväxt, försämrat immunförsvar och förändrad tarmflora. De löper också risk att utveckla stereotypa beteenden. 

Porträtt av etologen Renate Larssen
Renate Larssen är etolog och antrozoolog. Doktorerar vid University of Leicester i Storbritannien.

Forskningsunderlaget för hur en påtvingad separation påverkar stoet är mer skralt, berättar Renate Larssen, men säger att med tanke på de starka banden mellan sto och föl så finns det anledning att utgå ifrån att det är en känslomässigt stressande upplevelse även för stoet. 

Båda ska vara redo

För att hitta den optimala tiden för avvänjning går det inte att följa en mall, menar Renate Larssen. Det handlar helt enkelt om att avgöra när både föl och sto är redo för det. 

– Det kommer att variera väldigt mycket mellan olika individer. Vissa föl blir självständiga tidigare, andra behöver mer tid med sin mamma. Av den anledningen är det allra bästa att låta sto och föl sköta avvänjningen själva. Kan man inte det så bör man i varje fall vänta tills fölet är minst åtta–tio månader gammalt, baserat på den lägsta åldern då föl brukar sluta dia under naturliga förhållanden. 

Fakta

Forskning om avvänjning

Det finns en stor mängd forskning om avvänjning, men här är några källor i urval. I de två översta artiklarna (med klickbara länkar) finns dessutom hänvisningar till fler studier. 

Dwyer et al., 2024. Effects of weaning-related stress on the emotional health of horses – A scoping review. Equine Veterinary Journal, 1-9. DOI: 10.1111/evj.14412

Henry et al., 2020. Domestic Foal Weaning: Need for Re-Thinking Breeding Practices? Animals 10(2), 361. DOI: 10.3390/ani10020361.

Lansade et al., 2022. Weaned horses, especially females, still prefer their dam after five months of separation. Animal 16(10), 100636. DOI: 10.1016/j.animal.2022.100636.

Lansade et al., 2018. Progressive habituation to separation alleviates the negative effects of weaning in the mother and foal. Psychoneuroendocrinology 97, 59-68. DOI: 10.1016/j.psyneuen.2018.07.005.

Wulf et al., 2018. The stress response of 6-month-old horses to abrupt weaning is influenced by their sex. Journal of Veterinary Behaviour 23, 19-24. DOI: 10.1016/j.jveb.2017.10.010.

Bruschetta et al., 2017. Effects of partial versus complete separation after weaning on plasma serotonin, tryptophan and pituitary-adrenal pattern of anglo-arabian foals. Livestock Science 198, 157-161. DOI: 10.1016/j.livsci.2017.02.025.

Henry et al., 2012. Adults may be used to alleviate weaning stress in domestic foals (Equus caballus). Physiology & Behavior 106, 428-438. DOI: 10.1016/j.physbeh.2012.02.025.

Expandera

Renate Larssen menar dock att det är viktigt att komma ihåg att bandet mellan sto och föl handlar om mer än di, och att di handlar om mer än näringsintag.  

Blir mer självständig

Avvänjningen består av två delar; att fölet slutar dia för näring och att det börjar röra sig självständigt i flocken utan mamma. 

– De flesta föl brukar sluta dia för näring runt åtta–tio månader. Detta kan ibland ske relativt plötsligt, utan någon märkbar gradvis nedtrappning. Fölen kan dock fortsätta dia för trygghet, och det är inte ovanligt att åringar och unghästar diar sina mammor tillsammans med yngre syskon.

I takt med att fölen blir äldre börjar de röra sig längre bort från stoet och tillbringa mer tid med andra flockmedlemmar, både jämnåriga lekkamrater och andra vuxna. Vissa föl blir självständiga tidigt, andra behöver mer tid på sig för att känna sig trygga utan sin mamma i närheten. 

Bandet till stoet finns kvar

– Det är viktigt att komma ihåg att även mer självständiga föl behåller ett band till sin mamma och kan tillbringa tid med henne. En forskningsstudie fann till exempel att avvanda föl känner igen sin mamma och föredrar hennes sällskap även efter att inte ha sett henne på fem månader. Den fann även att denna effekt är mer utpräglad hos stoföl än hos hingstföl, vilket stämmer överens med det utflyttningsmönster vi kan se under naturliga förhållanden.

– De allra flesta vet att föl behöver sällskap av andra föl för att kunna leka. Men föl behöver också sällskap av vuxna hästar som de kan lära sig av och därmed utveckla viktig social kompetens. Att bara ha en massa föl tillsammans i en grupp är lite som att låta ett gäng tolvåringar uppfostra varandra. En forskningsstudie fann till exempel att föl som fick gå med andra vuxna efter separation från sin mamma var mindre stressade och inte visade tecken på aggression eller stereotypier. 

Horses - Mare And Foal On Meadow - Playful Colt Friends
Föl behöver umgås med både fölkompisar och vuxna hästar.
Foto: Istock

När fölen blivit unghästar söker de sig till andra grupper, men framför allt stofölen stannar ofta kvar i närheten av sin ursprungliga familjegrupp. Det händer till och med att de stannar kvar i sin familjegrupp hela livet och behåller ett starkt band till sin mamma. 

Observera när fölet börjar tillbringa mer tid med andra hästar och dia mer sällan

Renate Larssen anser alltså att den bästa avvänjningen är den som stoet och fölet får sköta själva. 

– Genom att observera sto och föl tillsammans brukar man kunna se när fölet börjar tillbringa mer tid med andra hästar i flocken och dia mer sällan. I vissa fall kanske man inte ens behöver avvänja. 

Få anledningar att skynda

Hon kan se väldigt få anledningar till varför en avvänjning ska ske så tidigt som vid sex månader. 

– Om ett sto inte håller vikten med föl i magen och föl vid sidan bör man börja med att fodra henne mer. Om det inte hjälper så kan man behöva avvänja fölet tidigt, gärna i samråd med veterinär och etolog. Men sedan tycker jag att man bör utvärdera om just det stoet verkligen bör betäckas igen när hon har föl vid sidan, eftersom varken hon eller fölet mår bra av det. 

När det gäller hingstföl säger Renate  Larsson att det inte hör till normen att de är könsmogna redan vid sex månaders ålder. Men det finns enskilda fall där relativt unga föl har försökt, och ibland till och med lyckats, betäcka en annan individ i flocken. 

– Har man ett hingstföl eller en unghingst bör man hålla uppsikt på hans beteende så att man kan inleda en avvänjningsprocess om betäckning börjar bli en reell risk och det är för tidigt att kastrera.

Fakta

Så blir avvänjningen stressfri

  • Vänta tills fölet är minst åtta–tio månader gammalt.
  • Avvänj först när fölet och stoet visar att de är redo genom att tillbringa allt mindre tid med varandra.
  • Genomför avvänjningen gradvis och förbered sto och föl på att vara ifrån varandra på samma sätt som du skulle vänja vuxna hästar vid att vara ifrån varandra. Börja med korta stunder, håll dem under deras stresströskel och ge dem positiva upplevelser under tiden de är ifrån varandra.
  • Låt fölet gå i en grupp med vuxna hästar som det känner sedan tidigare efter separationen från stoet. Om du kan, se till att fölet har jämnåriga lekkamrater (helst av samma kön). 

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 21/2024.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym