Veterinärt
21 juli 2022 10:40
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Hårda kriterier ger bra resultat

Ingrids insikterAllt färre hästar avlivas under pågående buköppning, det har forskare i Danmark kunnat konstatera. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson tagit fram denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Hårda kriterier ger bra resultat
Allt färre hästar avlivas vid pågående buköppning. Foto: Regiondjursjukhuset Helsingborg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Erfarenhet och kunskap har förbättrat oddsen för hästar med svår kolik som har remitterats till universitetsdjursjukhuset i Köpenhamn. Allt färre hästar avlivas under pågående buköppning, konstaterar Emma Dybjær och hennes kollegor, som har undersökt resultatet för 1 397 hästar med kolik som remitterades till djursjukhuset mellan åren 2010 och 2018.

Resultatet jämfördes med en tidigare studie som täckte 1 588 hästar under tio år från 2000, samt med internationella studier.

Av de 1 397 hästarna i studien räckte det med medicinskt omhändertagande för de allra flesta, 77 procent. Nästan 23 procent fick buköppnas.

Överlevnadsprocenten för de hästar som behövde opereras låg på 60,6 procent, att jämföra med 42 procent i den gamla studien.

Detta beror på ökad skicklighet hos kirurgerna, men även på att det läggs vikt vid prognosen vid bedömningen, sägs det i rapporten. Den inledande bedömningen är väldigt viktig, vissa hästar bedöms ha så dålig prognos att de avlivas ganska snart efter ankomst, medan andra bedöms ha hjälp av kirurgi. Då blir det snabbt beslut om operation.

Källa: Short-term survival rates of 1397 horses referred for colic from 2010 to 2018. Emma Dybkjær et al, Acta Vet Scand 2022.


Snabbtest för rhodokocker

Rhodococcus är en smittsam lunginflammation hos föl, som kan ha ett snabbt förlopp och som kräver riktad antibiotikabehandling. Tidigare tester för sjukdomen har tagit lång tid att analysera, framför allt när det gäller vilken antibiotika som kan hjälpa. Nu har ett team vid universitetet i Georgia tagit fram ett nytt realtids-PCR på sekret från luftvägarna, som inkluderar gener som är antibiotikaresistenta. Det kommer att kunna ge ett snabbt svar för diagnos och behandling med rätt sorts antibiotika.

Källa: Novel quantitative PCR for Rhodococcus equi and macrolide resistance detection in equine respiratory samples. S A Narváez et al, Animals 2022.


Oskodd hov skadar minst

Vid test av de skador en hästspark kan åstadkomma var sannolikheten för en fraktur mellan 75 och 80 procent om hästen var skodd, medan barfotahoven gav 12,5 procents risk. Sparkhastigheten var åtta meter per sekund och testet utfördes på kadaverben.


52071713292_724b466609_k
Fälttävlansryttare har en stark fysik. Foto: FEI /Richard Juilliart

Elitryttare i fälttävlan har stark fysik

Sju italienska fälttävlansryttare på OS-nivå har fått sin fysik noggrant undersökt av ett forskarteam. Vid kontroll av statisk styrketräning, balans, rörlighet, asymmetrier i musklerna samt maximal syreupptagningsförmåga, fann forskarna att ryttarna var anmärkningsvärt mycket starkare än otränade personer.

Framför allt var det maximala handgreppet och styrkan i både böjar- och sträckarmuskulaturen i vaderna välutvecklade hos ryttarna, konstaterar Sabrina Demarie med kollegor.

De hade påfallande god kroppskontroll med bra hållning och var lika starka på vänster respektive höger sida.

Ryttarna var mellan 26 och 41 år gamla, fem män och två kvinnor.

Källa: A pilot study on Italian eventing prospective olympic horse rider. Sabrina Demarie et al, Central European Journal of Sport Sciences and Medicine, 2022.

Fakta

Tre sätt som veterinären tar itu med en häst som kliar sig ovanligt mycket

  1. Antecknar hur ofta hästen kliar sig, om det finns en säsongsvariation samt om det är flera hästar i stallet som är drabbade.
  2. Undersöker hela hästen på jakt efter småsår eller krustor som uppkommit av kliandet.
  3. Samlar hår, hud och eventuellt sårsekret för att undersöka vidare och kunna ställa diagnos. Det finns flera orsaker; löss, insektsallergi och regnskållor är några.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden