Veterinärt
29 maj 2022 12:36
Ridsportplus

Forskningsnyheter: Ljushuva förkortar dräktighet

Ingrids insikterTyska forskare har sett att stonas dräktighet kan påskyndas med ungefär en vecka, om en ljushuva används. Detta är en av forskningsnyheterna som Ridsports Ingrid Andersson plockat fram denna gång - fler forskningsnotiser hittar du här.

Forskningsnyheter: Ljushuva förkortar dräktighet
Ljushuva på ston kan förkorta dräktigheten.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I ett test av ljushuvan Equilume på dräktiga ston har ett forskarteam kunnat visa att ljuset når in till fostret och påverkar det. 20 varmblodiga ston, uppstallade på det statliga Brandenburgstuteriet i Neustadt, Tyskland, ingick i testet som varade över två år. Det ena året fick det dräktiga stoet ha ljushuvan på sig från mitten av december och fram tills fölet var fött. Året därpå fick dräktigheten förlöpa som vanligt, utan extra ljus. Varje sto blev därmed sin egen kontrollgrupp.

Masken ger ljus i ena ögat, 50 lux blått LED-ljus, och satt på stoet mellan klockan 8 och 23 varje dag.

Resultatet blev att dräktigheten påskyndades med ljushuvan, stona fick cirka en vecka kortare dräktighet. Fölen hade något lägre mankhöjd, men reste sig snabbare än kontrollgruppen. De hade samma födelsevikt. ”Ljusfölen” hade kortare päls.

Ljushuvan har tagits fram genom doktor Barbara Murphy på Irland och brukar i första hand användas på ston där man vill ha tidig brunst. Funktionen innebär att ljuset motsvarar en förlängning av dagsljuset. Detta var första gången ljushuvans effekt undersöktes på dräktiga ston.


Gurkmeja
Gurkmeja Foto: iStockphoto

Ledtillskott utan verkan

Den engelska veterinären Rachel Tucker har granskat en rad fodertillskott för leder innehållande kondroitinsulfat, glukosamin samt de mer trendiga boswellia serrata och gurkmeja.

Tuckers undersökning visar att det ofta hänvisas till laboratorieresultat där man använt otänkbart höga koncentrationer av produkten. De kliniska studierna är tvetydiga eller saknas och det finns en betydande placeboeffekt i användarnas omdömen. Eftersom de säljs som fodertillskott finns inte samma krav på evidens som på läkemedel.


Salt-istock-524528388
Hästar kan acceptera vatten med låg halt av salt. Foto: iStockphoto

Lättsaltat vatten tolererades

Vid ett tyskt test av vanligt vatten kontra sådant med tillsatt salt, accepterade de sex shetlandsponnyerna en saltkoncentration på 0,25 till 0,5 procent. De undvek NaCl-inslag på 0,75 procent och högre. Detta visar att det går att förebygga uttorkning genom låg tillsats av salt i vattnet. Ponnyerna slickade lika mycket på saltstenen oavsett vattensort.


Motion minskar ID-risk

En dryg timmes ridning eller körning om dagen kan rejält minska risken för ID, insulindysreglering. Hästar som inte arbetar löper åtta gånger högre risk att drabbas, enligt en finsk studie.

Fakta

Tre tecken på att fölning närmar sig

  1. Ungefär en månad före nedkomst börjar stoets juver att växa. De yttre könsdelarna svullnar, buken sänker sig och området kring svansfästet mjukas upp.
  2. Några dagar före fölning blir bäckenbanden kring svansroten slappa.
  3. När det återstår ett till två dygn får de flesta ston ett gulaktigt sekret, vaxproppar, i juvret. Hos många ston sjunker kroppstemperaturen 0,5-1 grad det sista dygnet.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden