Avelsnyheter
18 april 2021 20:17
Ridsportplus

”Först tyckte de att jag var galen”

Egen rasSylvain Massa betäckte lusitanoston med europeiska ridhästhingstar och blev förra året näst bästa dressyrhästuppfödare i världen. Ridsport har pratat med den franske uppfödaren som skapat en egen dressyrhästras.

”Först tyckte de att jag var galen”
Sylvain Massa och hans hustru Anne-Sophie de la Gatinais tillsammans med några av alla stuteriets uppfödningar. Foto: Florence Clot/Elevage Massa

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den näst bästa dressyrhästuppfödaren 2020 sett till antal internationellt startande hästar heter Sylvain Massa. Hans avel är spännande eftersom han har använt traditionella dressyrhingstar till lusitanoston och skapat en egen ras, Lusitano Sport.

Vad var din erfarenhet av hästar innan du började med avel?
– Jag tävlade i hoppning som ung, och gick över till dressyr när jag hade studerat klart. Sedan började jag avla för 42 år sedan, 1979. Jag lärde känna lusitanon i början av 1970-talet. Huvudegenskapen hos rasen är att den inte har framåtgripande gångarter. Det har lärt sig att ”sitta på stället” i 2000 år, så den var inte alls lämplig för dressyr.
– Men eftersom den har sådana kvaliteter som förmåga till samling, bra temperament, villighet att låta sig tränas och intelligens har jag inte lämnat rasen. Jag har funderat och pratat med genetiker om vad jag ville åstadkomma. Jag ville avla Grand Prix-hästar som är lätta att rida och som accepterar träning.
– En Grand Prix-häst är en otrolig kompromiss. Först och främst måste den acceptera all dressyrträning utan begränsningar, och tycka om det. Sedan krävs två viktiga egenskaper, förmåga till samling och förmåga till längning. Två motsatta egenskaper. Efter att jag kommit fram till detta har jag roat mig med att bygga upp min egen avel. Jag är nu inne på min tolfte generation. Först tyckte de att jag vara galen, men det har fungerat.

Massa3
Beridaren Arnaud Serre på Alquazar de Massa. Foto: Florence Clot/Elevage Massa

Fakta

Flest internationella dressyrhästar 2020:

  • Gestüt Lewitz 19
  • Sylvain Massa 8
  • Yeguada Centurion 6
  • Heinrich Giesselmann 5
  • Emmy de Jeu 5

Hur började ditt urval?
– Jag började med trakehner, de gamla dressyrlinjerna, sedan bytte jag väldigt snabbt till Oldenburg. Jag använde KWPN också. Holländarna rörde sig mer och mer mot elektriska hästar. De överdrev det blodet, de gjorde hästar som var för svåra för amatörer.
– En uppfödare bör inte bara producera hästar för proffs, då säljer du ingenting. Du måste öka andelen hästar som kan tävla i Grand Prix, men du ska inte gå mot ”oridbar”. Jag har gjort tvärtom. Jag började med lusitanoston eftersom de besitter de viktigaste egenskaperna, temperament och samling. Sedan måste du lägga till längning. Men du får inte förlora egenskaperna hos den ena medan du försöker få den andras egenskaper.

Hur arbetar du med utbildning och försäljning?
– Jag har hästarna på fyra ställen och har åtta ryttare. En stuteridel, med inseminationer och föl. Vid avvänjning flyttas hästarna till en annan plats där de hålls tills de är 3,5 år gamla. Därefter till ytterligare en annan plats för att testas och ridas in.
– Varje år tas hästarna in under en månad. Först röntgar vi dem – vi kan inte investera i hästar som inte är utan anmärkning. Vi gör den första kontrollen vid 24 månader, sedan vid 36 månader. Vi filmar dem lösa som föl och vid ett, två och tre års ålder. Det blir fyra filmer som gör att vi noggrant kan bedöma varje häst. Hästskötarna antecknar också allt om deras känslighet, intelligens etcetera.
– Med all denna information vet vi vid 3,5 års ålder i vilken kategori hästen ska placeras. De stannar på utbildningscentret till slutet av sitt fjärde år. Efter det har vi ett centrum för Grand Prix-hästar. Jag har permanent 60 hästar i utbildning.  Hos oss måste hästarna mellan fem och sex års ålder lära sig alla Grand Prix-rörelser. Vid sju års ålder får de börja sätta ihop rörelserna och vid åtta är de färdiga att starta Grand Prix.
– Det är därför vi väljer att ta embryon från de ston vi avlar på och låter stona tävla. På så sätt förlorar de bara sex månader i sporten i stället för två år.

Fakta

Sylvain Massa

Massa2
Sylvain Massa Foto: Florence Clot/Elevage Massa

Bor: på Chateau Fond du Broc, norr om Saint-Tropez, Frankrike.

Ålder: 73 år.

Familj: Hustrun Anne-Sophie de La Gatinais och fem barn.

Aktuell: Tvåa på Hippomundos rankning av världens främsta dressyrhästuppfödare. Säger sig ha tio hästar som kan gå OS i dressyr i Paris 2024.

Antal hästar: Över 350, varav 160 avelsston. Föder upp mellan 60 och 100 föl per år. Har tagit fram en egen ras, Lusitano Sport.

Bakgrund: Familjeföretag i generationer inom fastigheter, däck, biltillbehör och vintillverkning.

Intresserad av: 1700-talet och har byggt ett ridhus med ridhuset i Versailles som förlaga.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden