Sverige
27 april 2022 09:18

Första beridna vaktparaden sedan pandemins början

Gammal traditionDen beridna vaktparaden är ett säkert vårtecken för många stockholmare – och under onsdagen tågar den första på flera år iväg mot Stockholms slott.

Första beridna vaktparaden sedan pandemins början
Pampigt i täten. Foto: Beridna högvakten

Cirka 40 beridna vaktparader genomförs varje år mellan april och september – och onsdagens parad startar klockan 11.35. Då rider vaktstyrkan från Livbataljonen och musikerna från Livgardets dragonmusikkår från Kavallerikasern i riktning mot Stockholm slott. Det är inte bara årets första vaktparad, det är också den första på flera år på grund av pandemin.

– Under förmiddagen görs den sista putsningen av paraduniformen innan alla byter om och soldater, officerare och militärmusiker ställer upp med hästarna på kaserngården för en sista repetition. Sedan rider vi iväg mot Stockholms slott, säger överstelöjtnant Camilla Sjöhlén, chef för Livbataljonen, på Försvarsmaktens hemsida.

Beriden vakttjänst är en tradition som har funnits i Stockholm sedan 1700-talet och den beridna vaktparaden har genomförts sedan 1906. I början av 1980-talet hotades Beridna högvakten av nedläggning när Försvarsmakten behövde spara pengar, och sedan 1987 ägs hästarna av den ideella stiftelsen Föreningen för den beridna högvakten.

– Det är ett vårtecken för många stockholmare och även för oss soldater och officerare. Man känner att nu börjar säsongen när vakten nu står uppställd på kaserngården och träden börjar bli gröna, säger Camilla Sjöhlén.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden