Avelsnyheter
26 mars 2019 09:01
Ridsportplus

Galway Lad första godkända egenuppfödda hingsten från Holmtebo

Avelsvärdering connemaraEfter många fina framgångar för Holmteboponnyerna har Elisabeth och Johan Ljungstorp nu fått sin första egenuppfödda hingst godkänd. Holmtebo Galway Lad är en välplanerad bricka i stuteriets avelspussel, och nu ska den rörliga och bussiga connemarahingsten få ta över efter Gurteen Paddy som somnade in förra året.

Galway Lad första godkända egenuppfödda hingsten från Holmtebo
Johan Ljungstorp med Holmtebo Galway Lad, årets enda nygodkända connemarahingst. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Endast tre hingstar visades vid årets avelsvärdering av connemarahingstar på Grevagården, två 3-åringar och en 7-åring. Av dessa godkändes en av 3-åringarna: Holmtebo Galway Lad, en moderlivsimport från Irland uppfödd och ägd av Elisabeth och Johan Ljungstorp Valdemarsvik. Galway Lad belönades med totalt 41 poäng exteriört och tilldelades avelsvärdesklass G.
– Vi är extra glada att niorna satt på de rätta ställena, berättar uppfödaren och ägaren Elisabeth Ljungstorp, och menar på Galway Lads höga poäng på typ och trav.

Mamman till Holmtebo Galway Lad är Glensharrold Lady, och henne hittade Elisabeth och Johan av en slump.
– Jag tyckte om härstamningen och jag köpte henne osedd efter att ha sett bilder på henne, berättar Elisabeth.
– Att hon var dräktig med Drumbad Fletchter Moss var en starkt bidragande orsak till att vi köpte henne.

Elisabeth berättar att hon flera gånger sett Drumbad Fletcher Moss, som varit mycket framgångsrik i showringen och bland annat blivit supreme champion vid Clifden Show.
– Jag har tyckt om hans gångarter och tänkt att det är en sådan hingst vi skulle behöva i Sverige.
– Det är framförallt traven, han har ett härligt bakparti med en fin mekanik och balans. Traven hos connemarorna kan många gånger behöva förbättras.

Samarbetsvillig och rörlig

Holmtebo Galway Lad påminner mycket om sin pappa tycker Elisabeth, men hon tillägger också att även modern Glensharrold Lady rör sig bra. Utöver gångarterna framhåller Elisabeth även den höga arbetsmoralen och samarbetsvilligheten hos Galway Lad.
– Han fick åtta på temperamentet och även om han var trött så gjorde han det vi bad om och mer där till. Han är en sådan individ som ställer frågan om han ska göra mer.
– Det är en bussig hingst med glimten i ögat, han har ett härligt temperament och en charm och han var lättsam att ta med sig på Grevagården, det var inget strul alls, säger Elisabeth.

Holmtebo stuteri har under många år skördat stora framgångar med sina connemaror, men det här var första gången stuteriet får igenom en hingst med deras eget stuterinamn. Elisabeth är glad över godkännandet, och även om Galway Lad alltid har varit något av en favorit för henne så tog hon inte för givet att han skulle bli godkänd.
– Man kan aldrig vara säker, men nu känns det bra att det gått enligt plan, och vi kommer att hålla hårt i honom.

Nu ska Galway Lad matchas fram mot vårens 3-årstest, och så väntar en betäckningssäsong där han ska tjänstgöra på naturlig betäckning hemma vid Holmtebo Stuteri. Elisabeth och Johan driver en omfattande uppfödning av connemaror och har ett 30-tal individer hemma på gården. Tio av stuteriets ston ska betäckas i år, men Galway Lad får konkurrens av de övriga hingstarna på Holmtebo.
– Vi har fem hingstar i år, med Galway Lad har vi fyra egna och så så fick vi världens chans att låna hem en hingst från Irland i år, Shackleton.

En del av Holmtebos avelspussel

Elisabeth beskriver Galway Lad som en bricka i stuteriets pussel, och att kunna använda sig av hans blodslinjer har varit en del av Holmtebos program. Elisabeth beskriver hur han kommer att passa väl till stuteriets ungston.
– Han passar att ta över efter vår Gurteen Paddy som dog förra året. Galway Lad är av samma modell med mycket ben.

Att de visades så få connemaror på Grevagården tycker Elisabeth var tråkigt, men inte heller oväntat.
– Vi är på de små fölårgångarna nu, säger Elisabet.
– Om man tänker sig att det föddes kanske 30 hingstföl i landet för tre år sedan så är det procentuellt ändå inte så få hingstar som visades.

Som kuriosa kan nämnas att Holmtebo Galway Lad kommer ur den i Sverige elitpremierade hingsten Dale Hazes hingstlinje. Dale Haze RC 57 är farfarsfarfar till Holmtebo Galway Lad via Irlandsfödde Hazy Dawn och danskfödde Frederiksminde Hazy Match, som är pappa till Drumbad Fletchter Moss.

Utöver Holmtebo Galway Lad visade Elisabeth och Johan även en äldre hingst, Holmtebo Wicklow. Han godkändes inte exteriört men tilldelades 8-8 i löshoppning och 8 i galopp.

En connemarahingst tilldelades även höjd avelsvärdesklass vid avelsvärderingen på Grevagården. Det är den 22-årige Kulan Kavat RC 90 som höjdes till A för prestation.

Svenka Connemarasällskapets avelsvärdering av hingstar, Grevagården 23-24 mars 2019

Avelsvärderingsnämnd connemara: Håkan Erlandsson (ordförande), Helena Kättström. Veterinär Lars Gerth. Löshoppning: Harald Jönsson, gångarter Marie Knutsson.

Nygodkända hingstar:
Holmtebo Galway Lad f-16 148/19 cm e Drumbad Fletcher Moss u Glensharrold Lady e Granahan Champ-Jacks Promise, uppf/äg Elisabeth & Johan Ljungstorp. 98789=41 poäng, löshoppning 6 8, galopp 7, avelsvärdesklass G.

Höjning av avelsvärdesklass:
Kulan Kavat RC 90 f-97 e Countach Campbell u  Carnaby Kajsa Kavat e Tulira Higball-Värnbergs Castor, uppf B-M & C Eriksson, ägare Ann-Catrine Frank, avelsvärdesklass A prest

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden